Portal 072info

Kako riješiti tegobe usljed cjelodnevnog sjedenja za stolom

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Obično, kada razmišljamo o trajnoj povredi zamislimo da moramo učiniti nešto – i obično griješimo – što donosi bol. Ali, ponekad nelagoda dolazi zbog toga što ne radimo nešto što nam je drago. Primjer za to: Sjedeći na poslu za kancelarijskim stolom.

Trošenje previše vremena u sjedećem položaju je povezano s povećanim rizikom od srčanog udara, moždanog udara, metaboličkog sindroma i ranije smrti, pa čak i najposvećeniji režim vježbi neće poništiti svu štetu.

“Mi smo izgrađeni da se krećemo”, kaže Steven Conway, kiropraktičar iz Wisconsina (SAD), te glasnogovornik američkog kiropraktičkog udruženja, kaže za The Huffington Post. “Ne kretati se najteža je stvar za nas.”
Većina nas se vjerovatno sjećavremena kada su nas leđa ili boljela ili naša glava nakon teškog dana na poslu, ali ponekad uzrok boli nije toliko očigledan.

U nastavku ćete naći neke od najčešćih oboljenja vezanih za sjedenje i savjete o tome kako se zaštititi.

Ako vaš bole leđa nisko ili kukovi …

Problem: Vi ste vjerojatno mlitavi – i vaša stolica možda nije u pravoj visini.

Rješenje: Prilagodite svoje mjesto za održavanje normalne krivulje u donjem dijelu kičme. Nagnite sjedište stolice pod uglom nadolje. Trebali biste biti u mogućnosti da stanete jednim ili dva prsta između vaših koljena i ruba sjedišta radi ublažavanja pritiska na nogama. Također razmislite o korištenju alternativne stolice koja uključuje kretanje ili podržavajućih jastuka iza donjeg dijela leđa.

Ako vaš sredina leđa boli …

Problem: Vi ste vjerojatno mlohavi, a definitivno se ne krećete dovoljno.

Rješenje: Krećite se više. Mnogo više. Ako možete, svakih 20 minuta. Zbog toga što su vaša glava, vrat i ramena obično nagnuti prema naprijed dok sjedite u svojoj stolici, fokusirajte se na istezanje na suprotan način. Pogledajte gore u plafon, držite grudi van i vrtite ramenima natrag. Sjedeći uspravno vi ćete sačuvati ramena i sredinu leđa u ovom neutralnom prirodnom položaju.

Ako vas ruke i zglobovi bole…

Problem: Istezanje i uvijanje ruku i kucanje bijesnom brzinom i snagom. Bol i umor ovdje može biti i zbog sindroma karpalnog tunela, koji može uključivati trnce, obamrlost i prostrijelne bolove kroz ruke i zglobove.

Rješenje: Ako je vaša tastatura nageta, okrenite se ostajući na poleđini da sačuvate mlitavost. Podesite visinu stolice kako bi laktovi što je moguće više bili pod uglom od 90 stepeni i držiti ruke blizu vaših strana.

Ako vas vrat boli…

Problem: Držite telefon između ramena i uha, mlitavi ste i vjerovatno gledate prema dolje na ekran računara. (Možda ćete osjećati bol u vilici ili dobiti česte glavobolje.)

Rješenje: Koristite zvučnik, slušalice ili mikrofon, ako ćete govoriti i zapisivati u isto vrijeme. Podesite visinu ekrana vašeg računara – čak i ako to znači samo slaganje na vrhu neke knjige – tako da vam je brada u nivou sredine ekrana. Postavite ekran ravno ispred vas, tako da se ne okrećete stalno u stranu, prenosi Indikator.ba.

Ako vaš bole koljena…

Problem: Pritisak sa vašeg sjedišta ili prekrižene noge mogu dovesti do boli, utrnulosti ili trnaca, ili su vam noge prekratke da posadite stopala čvrsto na zemlji.

Rješenje: Podesite stolicu tako da se sjedište blago naginje prema naprijed ili podesite zajedno visinu stolice. Budite sigurni da može stati jedan ili dva prsta između koljena i na rubu stolice. Pokušajte staviti stopala na stolicu ili hrpu knjiga ako ne stignu do tla, te prekrižite noge radije na gležnjevima, nego na koljenima.

Podijelite članak