Kako sačuvati toplotu u domu tokom hladnih dana: Jeftini trikovi uz koje su minimalni troškovi zagarantirani

Kako sačuvati toplotu u domu tokom hladnih dana: Jeftini trikovi uz koje su minimalni troškovi zagarantirani

Mnogi traže načine kako da održe svoje domove toplima bez značajnih troškova grijanja. Nataša Bertjum, ekspertica za ovu oblast, otkriva pet jednostavnih trikova koji mogu pomoći da ostanete topli, a da ne preplavite račune za energiju.

Upotrijebite jastučiće za vrata

Jastučići za vrata, poznati kao „zmije za vrata“ ili „zaštita od propuha“, mogu efikasno spriječiti protok hladnog zraka ispod vrata i očuvati toplotu u sobi. Možete ih kupiti ili napraviti sami jednostavno punjenjem dugih tkanina graškom ili rižom i postavljanjem duž vrata gdje je propuh problem.

Smanjite termostat

Podešavanje termostata na nižu temperaturu, recimo 18 stepeni, može značajno smanjiti račune za energiju. Ovo je posebno korisno ako imate kondenzacijski kotao, jer održavanje radijatora na temperaturi od 60 stepeni ili niže poboljšava njihovu efikasnost.

Izolirajte cijevi

Izolacija cijevi u vašem domu može spriječiti gubitak toplote i smanjiti potrošnju energije. Osim toga, pomaže i u sprečavanju zamrzavanja i pucanja cijevi tokom hladnih perioda. Upotreba pjenaste izolacije za cijevi je pristupačna opcija i možete je jednostavno sami postaviti.

Dodajte kontrolne ventile radijatorima

Ugradnja radijatorskih ventila i termostata može donijeti značajne uštede na godišnjem nivou, prema Energy Saving Trust. Pametni ventili su također opcija i mogu se povezati s pametnim termostatima za dodatne uštede.

Ne prekrivajte radijatore

Pazite da namještaj, kao što su kauči, ne prekriva radijatore, jer to može spriječiti protok toplote u sobi i uzrokovati hladnoću. Ovo može dovesti do nepotrebne potrošnje energije i dodatnih troškova.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica