Kako sačuvati zdrav razum u izolaciji

Milioni ljudi širom svijeta ograničili su kretanje i dane provode u kućnoj izolaciji pokušavajući spriječiti širenje koronavirusa. Pregršt je savjeta o tome kako prekratiti vrijeme i zabaviti se u četiri zida, ali kako pregurati izolaciju kada ste osuđeni na to da 24 sata dnevno provodite sa ljudima sa kojim dijelite životni prostor?

Evo nekih savjeta kako sačuvati najbliže odnose i zdrav razum u neobičnim društvenim okolnostima koje su nas zadesile.

Ako ste “zaglavili” sa cimerima

Inženjerka Ensli Bernard (Ansli) je prije dvije godine osam mjeseci provela izolovana sa kolegama sa kojima je radila na NASA-inom programu simulacije putovanja na Mars. Tada je stekla vrijedno iskustvo koje može biti korisno za sve koji ovih dana po cijeli da provode sa cimerima. 

– Razgovor o potencijalnom sukobu prije nego što se on desi sprečava da stvari eskaliraju. Posmatrajte situciju kao nešto privremeno. Pomaže i ako napravite odvojene privatne prostore u domu – rekla je Ensli.

Ona i njen tim su uvijek večerali zajedno i to vrijeme su koristili da porazgovaraju o međusobnim odnosima.

Ako ste “zaglavili” sa djecom

Sada je idealno vrijeme da prilagodite svoju strukturu pravila, piše “Gardijan”. 

Možete im popustiti u nekim zahtjevina, na primjer, da gledaju više televizije, ali je potrebno i da osmislite aktivnosti koje će im držati pažnju i istovremeno spriječiti da izgube radne navike.

Internet obiluje podkastima prilagođenim djeci, virtuelnim muzejskim obilascima i edukativnim videima. Ako vašu djecu bake i deke ne mogu da posjete tokom pandemije, objasnite im situaciju bez laži, ali umirite njihove brige.

Ako ste “zaglavili” sa partnerom

Ovde je važno da na vrijeme osmislite plan. Dogovorite se unaprijed šta treba raditi ako stvari postanu stresne, složite se da je u redu da ponekad jedno drugom idete na živce i dogovorite se u tim momentima razdvojite u zasebnim prostorijama. Ukratko, treba da jedno drugom pružite više prostora, ali je ovo i idealno vrijeme da poradite na svojoj bliskosti. 

Ako ste “zaglavili” sami sa sobom

Protekle tri godine muzičarka i književnica Kristal Džeks (Crystal Jackson) na svom instagram nalogu objavljuje ironične “barbi mimove” o mentalnim i socijalnim problemima. U posljednjih par postova se dotakla i koronavirusa, uključujući “karantinski bingo”, ali i pregršt savjeta kako da kvalitetno ispunite vrijeme koje provedete sami, poput pravljenja rukotvorina, čišćenja ili pravljenja sopstvenih mimova.

– Otkrivam da je humor pravi izduvni ventil kada ste uznemireni ili anksiozni. Poput katarze – reklaje Kristal.

Dobar način za skretanje pažnje sa anksioznosti je pomaganje drugima. Pozovite prijatelje i pitajte ih kako se osjećaju i možete li nešto da uradite za njih.

Avaz