Portal 072info

Kako saznati traži li vas neko na internetu

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Pri pomisli na ovo većina nas će otići na Google kako bismo čim prije vidjeli šta se to tačno o nama može saznati online. Prema AVG istraživanjima više od 90 posto beba mlađih od dvije godine već je „prisutno“ na internetu, tj. već je moguće naći različite podatke o njima. Imajući na umu ove podatke zanimljivo je, ali i važno, znati da li nas neko traži na internetu, kako i zašto…

Naravno, ne treba misliti da je svaka pretraga odmah znak za paniku, tačnije većina njih nije, jer i sami vrlo često pretražujemo ljude i informacije o njima, a da pritom ne mislimo ništa loše.

U nastavku slijedi nekoliko načina na koje možete „upratiti“ da li vas neko traži:

Koristite Google Alerts

Prvi korak je u vezi s najvećim svjetskim pretraživačem. Možda će vam djelovati pretjerano, ali uopće nije loša ideja koristiti ovu mogućnost pri čemu ćete dobiti obavijest svaki put kad vas neko pomene na webu.

Logirajte se u Google i otvorite www.google.com/alerts. Unesite svoje ime u kućicu za upozorenja pri vrhu stranice i kliknite Create Alert. Pomoću poveznice Show Options proširite pregled i odaberite koliko često obavijesti trebaju stizati, kao i gdje će biti poslane.

Možete dobiti i uvid u to kako će izgledati obavijesti koje će stizati kad god Google uoči vaše ime i prezime na webu.

Pretražite Social Mentions (Društvena spominjanja)

Funkcionira slično kao Google Alerts, ali s naglaskom na društvene mreže, Mention.com funkcionira tako što šalje upozorenja na spominjanje imena. Postoje mobilne aplikacije za Android i iPhone, kao i aplikacije za Windows 8 i Chrome.

Prijava je besplatna za standardne usluge pa vrijedi isprobati. Dovoljno je da se logirate te kreirate upozorenja. Na raspolaganju su vam do tri kriterija, kao i odabir jezika. Odaberite Next Step, pa izvore koje želite koristiti, poput blogova, foruma, Facebooka, Twittera… Filtrirajte izvore koje ne želite pratiti.

Nakon što završite, kliknite Create My Alert, pa Save. Možete povezati i svoje korisničke račune na Facebooku i Twitteru s Mentionom kako bi obavijesti brže stizale.

Traže li vas poslodavci

LinkedIn.com profil je nevjerojatno koristan za pronalaženje novog posla, bilo da ste honorarac, stručnjak u svom području, ili ako ste jednostavno u potrazi za promjenom trenutnog posla. Međutim, prisutnost na LinkedInu znači da možete biti pronađeni…

Prijavom na LinkedIn imat ćete mogućnost prikazivanja ukupnog broja pregleda profila za tekuće razdoblje. Članovi LinkedIn Premiuma imaju malu prednost jer će vidjeti sve pojedinosti o onima koji ih pretražuju. Ako neko koristi uslugu kako bi vas pronašao, postoji dobra šansa da je to u vezi s poslom. S druge strane, možda biste željeli znati tko je u potrazi i zašto. Korištenje LinkedIn Premium usluge je dobar način za to.

Traže li vas rođaci ili prijatelji

Postoji mnogo online servisa koji mogu poslužiti pri traženju rodbine ili prijatelja s kojima nismo više u kontaktu.

Naprimjer, Amnesty.com ima veliku bazu živih i mrtvih ljudi koja bi se teoretski mogla koristiti za praćenje vašeg trenutnog stanja. To je, naravno, jedan od mnogih izvrsnih online alata za istraživanje porodičnog stabla, ali kao i mnogi od alata koje su navedeni ovdje, i on se može zloupotrijebiti, piše Makeuseof.com. Ovdje također možete vidjeti da li ste dodani na nečije porodično stablo.

Podijelite članak