Kako se Bosanac osjeća dan poslije 1. maja

I dok se u Evropi bore za bolja prava radnika, u BiH je pred Prvi maj najvažnija tema vremenska prognoza

Dok se 1. maj, Međunarodni praznik rada, širom svijeta obilježava radničkim protestima, stanovnici Bosne i Hercegovine, kao po pravilu odluče se za opušteniju verziju i organiziranje izleta. Janje na ražnju česta je slika, a roštilj nezaobilazan dio prvomajske svakodnevice.

Prošle godine Prvi maj mnogobrojne Sarajlije, ali i turisti, proveli su na Trebeviću. Među njim novinari su zatekli i porodicu iz Austrije, koji su istakli kako uživaju u Sarajevu. Međutim, podsjetili su da se u Austriji organiziraju protesti iako radnici imaju dobre sindikate i mnogo bolje uslove rada nego radnici u BiH.

“Ali, uvijek može bolje”, kazao je tom prilikom Matthias Georg.

Iznenađeni su načinom obilježavanja 1. maja u Bosni i Hercegovini, s obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji. Ipak, oduševljeni pogledom na Sarajevo i olimpijskom planinom Trebević, jasno im je zašto se danas veliki broj ljudi odlučio za izlete. Štaviše, dodaju kako bi i sami, kada bi imali priliku uživati u zelenilu i prirodnim ljepotama kakve imaju Sarajevo i BiH, odlučili se za izlet umjesto za proteste.

I dok se u Evropi bore za bolja prava radnika, u BiH je pred Prvi maj najvažnija tema vremenska prognoza. A kako izgleda proslava ovog praznika rada u BiH, te kako izgleda otrežnjenje koje dolazi već drugog maja pogledajte u videu.

Fokus.ba

Prethodni članakŽene hrču jednako često i glasno kao i muškarci, ali to ne žele priznati
Sljedeći članakMakadam u centru Zenice, ugroženi pješaci i vozači