Kako se FlyBosnia ,srušila’, za samo pet godina?

Kako se FlyBosnia ,srušila’, za samo pet godina?

FlyBosnia ostala je bez certifikata za obavljanje zračnog saobraćaja. Naime, prošle sedmice je objavljena vijest da je Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine suspendirala aviokompaniju FlyBosnia iz Sarajeva. Ova vijest nije iznenadila javnost jer je dobro poznato da FlyBosnia godinama posluje s gubicima. U posljednje vrijeme ne izvodi letove niti ima avion u svom posjedu.

Saudijska kompanija

Ova avio-kompanija ima zanimljivu priču. FlyBosniu je osnovala saudijska grupacija Al Shiddi koja posjeduje Sarajevo City Centar (SCC).

Ali tek nakon što je definitivno u historiju poslana državna firma BH Airlines, ranije Air Bosna. Naravno, kao i brojne druge firme, ni ova nije preživjela Vladu Federacije BiH koju vodi Fadil Novalić. U suštini on je sam razmontirao ono što su prije njega ‘s neba srušili’ drugi kadrovi SDA.

Upražnjenu poziciju, vrlo brzo, je preuzela saudijska kompanija čije sjedište je bilo u glavnom gradu BiH. “FlyBosnia” je osnovao Sulejman al Shiddi, koje je ujedno i vlasnik grupacije “Al Shiddi”.

Izetbegović i Al Shiddi

Ne treba sumnjati da je za to imao ogromnu podršku svog prijatelja Bakira Izetbegovića, čiji kadrovi su mu očito pripremali teren.

Tokom 2018. godine, tačnije u martu 2018. godine Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BDCA) FlyBosnia je podnijela zahtjev za dobivanje o zdračnom prijevozniku. S tim certifikatom “FlyBosnia” je postala privatna aviokompanija bez konkurencije.

I samo nakon pet godina poslovanja ova kompanija nije uspjela da opstane. Na početku su bile spektakularne najave kako žele da postanu najbolji bh. avioprevoznik. Najavljivali su da će iz Sarajeva letjeti na brojne svjetske destinacija. Pariz, Rim, London…ali ostalo je samo na najavama.

Brojni su SDA-ovci najavljivali su da će Fly Bosnia biti nacionalni avioprevoznik, među njima i Izetbegović.

Pandemija im došla glave

Naime, pandemija je ostavila značajne posljedice na ovu kompaniju. Nakon pandemije koronavirusa “FlyBosnia” se nije uspjela oporaviti i obnoviti letove.

Naravno, SDA se preko Novalića trudila da u FlyBosniu ipak nekako ubrizga državni novac. Tako je Novalić unajmio avion ove kompanije da prevozi “malina respiratore” iz Kine. Zbog njih mu se sad i sudi.

“Preostalih 20 respiratora, koje je nabavila Federalna uprtava civilne zaštite putem firme “Srebrena malina”, trebali bi biti dopremljeni na sarajevski aerodrom”, kazao je ovo za medije prije dvije godine Enes Mujezinović, izvršni direktor kompanije FlyBosnia.

Tada su se u medijima objavljivale informacije da je plaćeno 152.000 eura, odnosno oko 298.000 KM. Ni to im očito nije pomoglo.

Raport

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS