Kako se klanja Bajram-namaz

Screenshot 6 21
Podijelite vijest

Nakon mjeseca posta sutra se širom svijeta obilježava jedan od najradosnijih dana u muslimanskoj tradiciji – Ramazanski bajram.

Ukoliko planirate klanjati Bajram-namaz u džamiji, prije svega vodite računa o svim epidemiološkim mjerama koje su na snazi kako ne biste ugrozili svoje i zdravlje drugih.

Vrijeme Bajram-namaza prema islamskim učenjacima počinje kada Sunce odskoči za koplje ili dva. To je, otprilike, 45 minuta nakon izlaska sunca.

Islamska zajednica u BiH obavijestila je javnost da će se bajram-namaz obaviti u četvrtak u 6:02 minute.

Ovaj namaz ima dva rekijata. Obavlja se slično kao i ostali namazi od dva rekijata, kao npr. Sabahski farz, ali se na prvom rekijatu prije učenja Fatihe i sure tri puta zaredom podignu ruke (kao na početnom tekbiru) i izgovori se Allahu Ekber.

Ovo se isto treba uraditi na drugom rekijatu, ali nakon učenja Fatihe i sure, ali prije rukuua (pregibanja).

Nakon klanjanja Bajram-namaza, održava se bajramska hutba, podijeljena u dva dijela.

Nakon što se završi namaz i hutba, vjernici islamske vjeroispovjesti čestitaju jedni drugima i u krugu porodice i prijatelja obilježavaju Bajram.

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Ramazanskog bajrama biće održana u četvrtak, 13. maja, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.


Podijelite vijest