88
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Stres na radnom mjestu čini se neizbježnim, pogotovo ako je za posao vezana finansijska sigurnost, a on ljudima, osim tenzijskih glavobolja ili poremećaja spavanja, može donijeti i ozbiljnije probleme
Povećan rizik

Stres na poslu pogađa sve više ljudi i teže je naći nekoga ko radi bez stresa, nego one kojima je stres već počeo nagrizati zdravlje. Povezan je i s visokim pritiskom, pretilošću i depresijom. Svaki taj pojedinačni faktor život čini težim i može povećati rizik od smrti.

Osim toga, kratkoročne posljedice stresa su razvijanje nezdravih životnih navika, poput preskakanja obroka ili malo sna. Osim toga, pušenje, alkohol i neredovno vježbanje mogu dovesti do ozbiljnih dugoročnih posljedica za zdravlje, posebno srca.

U istraživanju se pokazalo da stres na poslu doprinosi povećanim troškovima zdravstvenog sistema, a u nekim slučajevima i povećanim rizikom od smrti.

Inače, faktori stresa, koji su povezani s kardiovaskularnim bolestima i lošim psihičkim zdravljem, odgovorni su za više smrtnih slučajeva godišnje od dijabetesa, Alzheimera ili gripe, kažu naučnici.
Naći ravnotežu

Možda i najbolji način nošenja sa stresom je ravnoteža resursa i zahtjeva. Ako se osjećamo nepripremljenima za određeni posao, pokušaj ispunjavanja zahtjeva izaziva stres. Ako je osobi dosadno jer posao obavlja “lijevom nogom”, i to je uzrok stresa. Druga mogućnost, koju imamo, je povećati svoje resurse ili promijeniti posao.