Kako se osnivaju i gase političke stranke u BiH?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U Bosni i Hercegovini mnogo je jednostavnije osnovati političku stranku nego, naprimjer, registrovati firmu. Da li je i to jedan od razloga zbog kojeg političke partije u našoj državi niču kao gljive poslije kiše, ili je ipak u pitanju želja za stvarnim društvenim promjenama? Kako bilo, stranaka nam ne nedostaje…

Tokom 2017. godine svjedočili smo osnivanju brojnih novih političkih stranaka. Neke od njih su Nezavisni blok, na čijem je čelu bivši SDA-ovac Senad Šepić, zatim Nezavisna bosanskohercegovačka lista koju predvodi načelnik sarajevske Općine Stari Grad, bivši SDA-ovac i SBB-ovac Ibrahim Hadžibajrić, Narodna stranka bivšeg SDS-ovca Ognjena Tadića, te Izvorna Srpska čiji je predsjednik Vitomir Popović, koji je ranije predsjedavao strankom Izvorna SDS.

Za registraciju u FBiH 50 potpisa i 300 KM

U novembru 2017. formiran je i politički pokret Most 21 pod rukovodstvom Amira Reke, bivšeg komandanta Armije RBiH. I u Hercegovini je na sceni novi politički subjekt – stranka Snaga Hercegovine, koju su osnovali bivši NDP-ovci uz koordinaciju Slobodana Šarabe. Tu je i Hrvatska stranka BiH, formirana početkom juna 2017. u Vitezu, koja je izrasla iz bivšeg Hrvatskog narodnog saveza, a za predsjednika je izabran Božo Skopljaković.

Izborna 2018. godina također je počela dinamično. Nove političke partije osnovali su u razmaku od samo nekoliko dana Elmedin Konaković, sada već bivši premijer Kantona Sarajevo i bivši SDA-ovac, i Mirsad Kukić, smijenjeni predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, bivši potpredsjednik SDA.

Da biste registrirali političku stranku u našoj državi, potrebna vam je praktično samo dobra volja i malo novaca.

Jedinstven zakon koji bi regulisao osnivanje političkih stranaka na nivou države još ne postoji. U Federaciji BiH stranke se osnivaju na temelju Zakona o političkim organizacijama iz 1991. godine, koji propisuje da je za formiranje jedne političke partije potrebno imati minimalno 50 potpisa i statut.

Za razliku od Federacije, onaj ko želi osnovati političku stranku u RS-u mora skupiti najmanje 500 potpisa punoljetnih građana, dok je u Distriktu Brčko potrebno 300 potpisa. Administrativna taksa za upis političkog subjekta u sudski registar na teritoriji cijele BiH iznosi 300 KM.

Na izborima 2016. godine učestvovao je 451 registrirani politički subjekt. Prema analizi Koalicije “Pod lupom”, to znači da BiH na svakih 8.000 stanovnika ima jedan registrirani politički subjekt. Po broju političkih subjekata naša zemlja prednjači u Evropi. Rekorder je Kalesija, koja je 2016. godine imala 18 registriranih stranaka i 30 kandidata, odnosno u prosjeku po jednog kandidata na svakih 750 stanovnika.

Jedinstven registar političkih organizacija u BiH ne postoji, a broj se mijenja gotovo svakodnevno. Dok se nove stranke osnivaju, druge se gase, najčešće zbog političke neaktivnosti njihovih osnivača i članova koja traje duži vremenski period.

Zakonom je propisano da “politička organizacija prestaje sa radom ako ne obavlja djelatnosti utvrđene statutom u periodu dužem od jedne godine”. Prema podacima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH (CIK), u periodu od 2009. do oktobra 2017. godine, na zahtjev CIK-a nadležni sudovi su iz registra izbrisali ukupno 158 političkih stranaka. U istom periodu, na zahtjev predstavnika stranaka, iz registra je izbrisano 18 političkih stranaka.

Za devet godina ugašeno 176 stranaka

Dakle, za devet godina u Bosni i Hercegovini ugašeno je 176 političkih stranaka, dok je tačan broj novoformiranih partija u istom periodu nepoznat.

– Centralna izborna komisija smatra da su za političke stranke koje ne dostavljaju finansijske izvještaje propisane Zakonom o finansiranju političkih stranaka i ne prijavljuju se za učešće na izborima za organe vlasti, tj. ne obavljaju djelatnost, ispunjeni uvjete za brisanje iz sudskog registra po službenoj dužnosti – navode iz CIK-a.

Spomenimo na kraju i neke sa dugačkog spiska ugašenih stranaka: Građanska stranka BiH, Radnička partija BiH, LSP BiH, Muslimanska bošnjačka organizacija, Demokratska stranka BiH, Konzervativno-radikalna partija, Ekološki pokret udruženja zelenih, Stranka kokuza, HSP dr. Ante Starčević – Pravaši 21. stoljeća, Stranka Jugoslovena, Stranka žena BiH, Jugoslovenski komunisti u RS, Srpski monarhistički savez RS…

Kompletan spisak političkih stranaka koje su izbrisane iz sudskog registra možete pogledati OVDJE.

Faktor.ba