Kako se plin, nafta i ekologija uz odobrenje Zagreba koriste kao oružje u podrivanju BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U Slavonskom Brodu jučer je potpisan sporazum koji bi trebao utabati put ka znatno smanjenju štetnih emisionih gasova iz rafinerije u Bosanskom Brodu. Sjenu na svakako dobar čin baca odsustvo predstavnika državne vlasti BiH, kao i obilježja države Bosne i Hercegovine. Ukratko, bh. rafinerija će se od 2020. godine opskrbljivati plinom direktnom vezom iz Hrvatske, čime će se smanjiti štetni emisioni gasovi koji truju građane s obje strane Save.


Ovom, za Slavosnki Brod značajnom događaju, prisustvovala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Prirodno je da je ovaj događaj važan i za BiH, što zbog smanjenja zagađenja, što jer rješenje podrazumijeva ulazak plinovoda iz susjedne zemlje u našu.

Ipak, predstavnici državne vlasti nisu bili u Slavonskom Brodu, a na svečanom stolu bile su zastave Republike Hrvatske i Ruske Federacije. Obilježja BiH nigdje.

Štaviše, Grabar-Kitarović je jasno dala do znanja s kim potpisuju ugovor:

“Trebalo je gotovo 3 godine rada, truda i pregovora. O ovome sam više puta razgovarala s dužnosnicima Ruske Federacije, ali i unutar Hrvatske i Republike Srpske, rekla je predsjednica nakon čega se zahvalila Vladimiru Putinu i Miloradu Dodiku.

Ivica Galovic/PIXSELL

Ivica Galovic/PIXSELL

Moglo bi se kazati da je riječ o nastavku opasne naučne fantastike u kojoj RS igra ulogu međunarodnog subjekta, a kojeg zvanični Zagreb priznaje i SF pretvara u stvarnost.

Zagreb je i ranije zaobilazio Sarajevo, a upravo kada se priča o rješenju za Rafineriju Bosanski Brod počela značajno kotrljati prije nepune dvije godine. Podsjetimo, predstavnici Hrvatske su tada potpisali Protokol o saradnji na realizaciji projekta “Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca – Rafinerije nafte Brod” s Vladom RS-a.


Portal Klix.ba je i tada skretao pažnju na ovaj čin prilikom čega je istaknuto da je riječ o čistom kršenju ustava Bosne i Hercegovine. Naime, najviši pravni akt države precizira da svaki entitet zaista može sklapati sporazume s državama i međunarodnim organizacijama. To nije problem, ali samo dok postoji saglasnost Parlamentarne skupštine BiH.

Te saglasnosti tada nije bilo.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pravdao je tadašnji protokol objašnjenjem kako nije riječ o “ugovoru” nego o nečemu što je za “nijansu ispod ugovora”, tvrdeći da Sarajevo nije preskočeno.

Da apsurd bude veći, entitet Republika Srpska godinama blokira povezivanje Hrvatske i BiH plinovodom kroz Južnu interkonekciju. Sredstva za studiju izvodljivosti su osigurana, ali RS ipak mora pristati na njegovu gradnju.


Kada je RS posljednji put blokirala Južnu interkoneckiju, premijer Republike Srpske Radovan Višković je kazao, u suštini, kako je riječ o “milo za drago” jer, kako je kazao, BiH blokira plinsko povezivanje Srbije i RS-a.

“(…)Zato što nikad BiH nije dala saglansot za gasovod iz Srbije prema RS. Ja sam bio jasan, postoje pitanja važna za obje strane. Ja bi volio da imam kolegu s druge strane kako bi sva pitanja riješili. Ne može se gledati samo ‘moj interes, a zanemarujem tvoj'”, rekao je Višković u martu.

Igra strateškog uskraćivanja energetske neovisnosti ili bar manje zavisnosti očigledno je na repertoaru, s tim da Zagreb igra na strani Banje Luke, dok Sarajevo i matični kanton čekaju da plin poskupi za 30 posto.

Bio on trošen za grijanje domaćinstava ili za čišće izduvne gasove bh. rafinerije na Savi, ovaj energent je efektivno oružje u nadmudrivanju entiteta i podrivanju države i Ustava. Igra plinovoda nije bezazlena kada na tronu želi biti jedan entitet.

Klix.ba