Screenshot 6 43
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Voda u uhu uzrokuje simptome kao što su bol u uhu, zujanje u ušima, pritisak u ušima ili prigušeni sluh. Ovo neugodno iskustvo najčešće se događa dok se tuširamo ili plivamo.

FIXGEHALT

Mnogi posežu za štapićima za uši kada im se uho začepi od vode. Međutim, ljekari ljude odgovaraju od toga jer pamučni dijelovi mogu lako zapeti u slušnom kanalu i tako pogoršati situaciju. Naročito ako se pokvase, jer tada pamučni dio lagano otpada od štapića i čestice pamuka dodatno iritiraju te povećavaju rizik od infekcije.

Ukoliko vam je tokom tuširanja ili plivanja voda ušla u uho, može vam pomoći i treskanje glavom. Nakon nekoliko sati voda će izaći, ali zbog kompliciranog slušnog kanala proces zna potrajati.

Također, potezanje uha unazad i gore te puštanje toplog zraka fena podešenog na najslabiji nivo može pomoći da se rješite ružnog osjećaja.

LIDER

Ovaj problem moguće je riješiti i uz pomoć medicinskog alkohola, ali i hidrogena.

Medicinski alkohol

Otopina od medicinskog alkohola i bijelog octa u omjeru jedan naprema jedan može se koristiti za ispiranje uha. Kiselina otapa vosak pa se uklanjaju prepreke koje onemogućavaju izlazak vode, dok alkohol isušuje vodu. Postupak je lagan, potrebno je smjesu ukapati u uho i pustiti da djeluje.

Hidrogen

Hidrogen peroksid poznati je antiseptik koji se koristi za čišćenje i dezinfekciju rana kao što su opekotine i ogrebotine. Također, čest je sastojak kapi za uši. Kapi možete napraviti i sami: potrebni su vam samo voda i hidrogen peroksid u omjeru jedan naprema jedan.

Hidrogen peroksid koristi se poput uobičajenih kapi za uho. Dakle, lezite na jednu stranu, uho mora biti okrenuto prema gore. Ukapajte preporučeni broj kapi u ušni kanal te ostavite da odstoji oko pet minuta. Nakon toga očistite vanjski dio uha mekanom maramicom. Isti postupak ponovite i za drugo uho. Možda ćete morati koristiti kapi tek jednom ili više puta dnevno kroz nekoliko dana.