Portal 072info

Kako se riješiti bola uzrokovanog nepravilnim ili predugim sjedenjem

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Za portal Klix.ba je govorila primarijus dr. Emina Turkić, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, koja je dala nekoliko savjeta kako se riješiti ovog bola.

“Gornji dio vratne kičme ili cervikalni bolni sindrom predstavlja skup simptoma koji se manifestuje bolom u vratnom segmentu, rameno-lopatičnoj regiji, ali i osjećajem zatezanja, napetosti te ograničenih pokreta vratnog segmenta kičme”, započela je Turkić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ona dodaje da se bol u donjem dijelu kičme naziva lumbalni sindrom i manifestuje se oštrim bolom u donjem segmentu uz širenje prema gluteusu i nozi, a nazivamo ga ishialgija.

“Smatra se da nespecifičan bol u donjem dijelu leđa može biti uzrok prenaprezanja, istezanja ili dugotrajnog sjedenja u jednom položaju. Ovi bolovi su najčešći uzrok bolovanja i posjete ljekarima, a troškovi liječenja su veliki za ovaj vid bolesti”, rekla je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ona savjetuje da osobe koje sjede u kancelariji od osam do deset sati rade vježbe za cervikalni dio kičme, odnosno istezanje.

“Kod bola u torakalnom ili u lumbalnom dijelu potrebna je adekvatna ergometrijska stolica, a u slučaju da nemate takvu napravite adekvatnu potporu leđima u vidu valjkastog jastučića ili peškira”, kaže Turkić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Turkić naglašava da je dobra prevencija protiv bolova ustajanje sa stolice svakih sat ili sat i po te istezanje pored stola. Istu stvar predlaže ukoliko je riječ o dugoj vožnji te savjetuje lagane šetnje na pauzama. Ukoliko ste u kući, probajte nekoliko vježbi za oporavljanje i istezanje leđa.

“Za radno mjesto se preporučuje ergometrijska stolica ili pilates lopta. Također je bitno jednom mjesečno uraditi medicinsku masažu radi bolje prokrvljenosti i moja je preporuka minimalno jednom sedmično ići na plivanje”, zaključila je Turkić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)