Kako se riješiti korova u vrtu uz pomoć kuhinjske soli

Screenshot 4 71
Podijelite vijest

Rješavanje korova u vrtu zadatak je kojeg se većina vrtlara plaši. Čupanjem korova rukom traje dugo i zahtjeva ponavljanje, ali mnogi vrtlari također žele izbjeći upotrebu komercijalno dostupnih hemijskih herbicida jer predstavljaju opasnost po okoliš i zdravlje.

S obzirom na to, postoje neki netoksični herbicidi koji se mogu koristiti za efikasno suzbijanje korova u vrtu, kao što je kuhinjska sol. Iako niti jedan herbicid nikada ne može biti označen kao uistinu bezopasan u vrtu, sol (natrijum hlorid) je prirodno rješenje koje dobro djeluje na korov.

Može li se sol koristiti za uništavanje korova?

Ukratko, sol je efikasan netoksični herbicid. Međutim, nije sva sol jednaka kada je u pitanju suzbijanje korova. Mora se koristiti uobičajena jodirana ili nejodirana kuhinjska sol. Provjerite je li u paketu da li koristite natrijev klorid, a ne magnezijev sulfat, kamenu sol ili morsku sol.

Kada sol koristite kao herbicid, mora se pažljivo nanositi. Lako može ubiti okolne biljke ili pijavicu u zemlju i dugoročno utjecati na njeno zdravlje. Previše soli može s vremenom čak i sterilizirati tlo. Zbog toga sol se može najučinkovitije koristiti za tretiranje korova koji nisu okruženi biljkama do koje su vam potrebne u vrtu, poput korova koji viri kroz pukotine na asfaltu ili pločniku ili raste između kamenja u dvorištu.

Kako sol djeluje na uništavanje korova?

Sol djeluje na uništavanje korova dehidrirajući biljke i narušavajući unutarnju ravnotežu vode biljnih ćelija. S obzirom da je sol topljiva u vodi, najučinkovitije se primjenjuje kada se miješa s vodom, jer to olakšava apsorpciju korova. Natrijum-hlorid je vrlo toksičan za sve biljke, zbog čega pri njegovoj primjeni treba biti oprezan. Generalno, sol se najbolje koristi kao herbicid za malo baštovanstvo ili suzbijanje korova.

Kako se sol koristi kao herbicid?

Sol je najefikasnija kao herbicid kada se pomeša sa vodom. Preporučena jačina smjese slane vode ovisi o tome gdje planirate primijeniti herbicid. Ako primjenjujete sol na korov u vrtu s drugim biljkama koje ne želite ubiti, trebali biste započeti sa slabijom smjesom – poput smjese soli i vode u omjeru jedan naprema dva.

Alternativno, ako primjenjujete sol na području gdje dugoročno zdravlje tla nije problem (poput kamena na terasi, pukotina na prilazima itd.). Može se napraviti puno jača smjesa kao što je dva naprema jedan ili tri naprema jedan. Ova količina soli definitivno će utjecati na nivo pH tla s vremenom i može dovesti do toga da ono postane sterilno.

Otopine slane vode treba nanositi direktno na lišće korova. Izbjegavajte namakanje korijena smjesom kako biste zaštitili okolno tlo i biljke. Slana voda se može nanositi pomoću raspršivača ili se može sipati iz posude. Ako u blizini postoje druge biljke, obilno ih zalijevajte nakon primjene herbicida na korov kako biste isprali svu slanu vodu koja je dospjela u okolno tlo.


Podijelite vijest