Kako se sačuvati od korone ove zime? Stručnjaci izdali preporuke

sarajevo maske
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Porast broja zaraženih stigao je sa zimom, a hladnije vrijeme, blagdanska okupljanja i šopinzi uzrok su većem broju zaraza, kao i većem broju hospitalizacija diljem svijeta.

Osim toga, dok je delta i dalje dominantna, pojavila se nova varijanta virusa nazvana omikron, koja se jednako brzo širi, a znanstvenici pokušavaju otkriti koliko je opasna.

Kako se snaći u svemu tome i kako se sačuvati od zaraze, savjetovao je Scott Gottlieb, bivši povjerenik Američke agencije za hranu i lijekove (FDA).

Zaraza se širi, kako ostati zdrav?

Najlakši način za čuvanje je nošenje maske. Stručnjaci ističu da se radi samo o privremenoj mjeri koja može sačuvati zdravstvene sustave. Zbog zime ljudi češće borave u zatvorenim prostorima, a upravo bi se to trebalo izbjegavati. No, ako je nužno, onda nigdje bez maske.

Bolnice se pune uglavnom necijepljenima

Gotovo polovica stanovništva još nije potpuno cijepljena. Koliko se necijepljene osobe mogu kriviti za širenje zaraze ili nešto drugo potiče ovo zimsko širenje?

Necijepljeni svakako u puno većoj mjeri obolijevaju od težeg oblika bolesti, ističu stručnjaci. Širenje zaraze sigurno postoji i među onima koji su cijepljeni, a posebno među onima koji još nisu primili booster dozu.

No, uspoređujući s prošlom godinom u ovom vrijeme bilo je puno više hospitaliziranih u svijetu, a to se može zahvaliti samo cjepivu. Cijepljenje definitivno utječe na smanjeni broj hospitalizacija i teškog oblika bolesti što se ne smije zanemariti.

Omikron prevladava nad deltom

Pitanje omikrona još uvijek je otvoreno i još se istražuje. Stručnjaci kažu da je i u tome teško uspoređivati države jer imaju različitu procijepljenost.

Imunitet slabi i možda će biti potrebno više booster doza

Šef Pfizera rekao je da će možda biti nužno i četvrto cjepivo. To se posebno odnosi na imunokompromitirane osobe i kronične bolesnike koji možda ne mogu odgovoriti na virus kako bi trebalo.

Također, postoji mogućnost da cjepivo protiv covida-19 dobivamo i na godišnjoj bazi.

Kako se sačuvati od zaraze?

Najbolje je pratiti savjete zdravstvenih stručnjaka u pandemiji, a prije svega – cijepite se. Osim toga, nošenje maski, izbjegavanje putovanja, držanje distance, izbjegavanje velikih okupljanja, izbjegavanje zatvorenih prostora i pojačana higijena mogu doista biti dovoljni i za zaobilaženje omikrona, prenosi EatThis.