Kako se zaštititi od štetnih čestica u zraku

Kako se zaštititi od štetnih čestica u zraku

Zagađenje zraka je veliki ekološki rizik za zdravlje i procjenjuje se da godišnje uzrokuje oko sedam miliona slučajeva prerane smrti širom svijeta, piše Klix.ba.Postoji mnoštvo aerozagađivača i bezbroj njihovih kombinacija, a za najopasnije se smatraju ugljikovodonici, prizemni ozon, ugljen monoksid, azotni dioksid, sumporni dioksid i lebdeće čestice (dim, čađ, prašina).

Povećan unos zagaženih čestica u organizam može imati negativne posljedice po zdravlje stanovnika,a stalna izloženost ovom uticaju donosi brojne zdravrstvene probleme. Procjenjuje se da zagađen zrak izaziva smrt usljed moždanog udara, srčanih bolesti, raka pluća i hroničnih respiratornih bolesti.

Istraživanja su pokazala da u gradskim sredinama u kojima građani udišu veće količine štetnih gasova i čestica, više i obolijevaju od hroničnih bolesti kao što su bronhitis, astma, emfizem.

Prema mjerenjima kvaliteta zraka, u Sarajevu, Zenici i Tuzli, posljednjih dana je evidentan povećan indeks zagađenosti.

Kako bi se adekvanto zaštili od negativnog uticaja sve zagađenijeg zraka, a u cilju preveniranja akutnih i hroničnih bolesti koje nastaju kao posljedica aerozagađenja, stručnjaci savjetuju sljedeće mjere:

– ograničiti kretanje djece, hroničnih bolesnika, pa i zdravih ljudi na otvorenom prostoru.

– ukoliko je nemoguće izbjeći kretanje na otvorenom, poželjno je nositi respiratornu masku kako bi se bar djelimično ublažio štetni uticaj lebdećih čestica i čađi čija je koncentracija visoka u vrijeme povećane zagađenosti zraka.

– potrebno je konzumirati što više svježeg voća i povrća, kao i toplih napitaka

– boraviti na čistom zraku

Posebno se preporučuje odlazak na planine u vrijeme epizoda povećane zagađenosti zraka zbog nadmorske visine i čistog zraka koji smanjuje uticaj negativnih čestica.

Pred nama je produženi vikend koji je idealno vrijeme za provesti sa porodicom i razlog više da pobjegnete izvan grada i uživate u planinskom zraku.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE