Kako sigurno voziti u zimskim uslovima

20210111120442 640479

Vožnja u zimskim uslovima višestruko je zahtjevnija, jer je zbog lošije vidljivosti i lošijeg prijanjanja guma na cestu osjetno veća mogućnost gubitka kontrole nad automobilom.

Ali, slijedeći ove savjete rizik ćete smanjiti na minimum, prenosi Autopress.

Za vozače koji su neiskusni u vožnji u zimskim uslovima najbolja edukacija je pronaći prazan parking nakon što padne nekoliko centimetara snijega te potom tamo vježbati, u razmjerno sigurnim okolnostima.

Budite na oprezu, usporite i zadržite kontrolu nad vozilom

To su tri ključna elementa za sigurnu vožnju zimi. Zima je izazov za mnoge vozače. Vozite prilagođeno uslovima na cestama i klimatskim uslovima, što može biti jako nepredvidljivo.

Sigurnost je najveći prioritet

Vožnja u zimskim uslovima izuzetno je zahtjevna i iziskuje visok nivo spremnosti vašeg vozila i vaše vozačke sposobnosti. Zato se dobro pripremite za zimske uslove.

Copy

Obavezno koristite zimske gume

Zimski pneumatici poboljšavaju sigurnost u vožnji jer osiguravaju bolju trakciju, kočenje i upravljivost tijekom poledice, snijega i bljuzge, a osobito po ledu. Postavljanje sva četiri zimska pneumatika osigurava bolju kontrolu i veću stabilnost.

Budite svjesni svojih vlastitih ograničenja i ograničenja drugih vozača

Ostanite koncentrisani na ono što se dešava oko vas. Prilagodite brzinu vožnje postojećim uslovima i držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Izbjegavajte situacije u kojima morate naglo kočiti na klizavim površinama.

Kočenje

Morate predvidjeti kočenje procjenom dovoljnog zaustavnog puta. Izbjegavajte naglo kočenje i vožnju velikim brzinama. Nemojte raditi nagle pokrete i izbjegavajte naglo ubrzavanje (ubrzavanje mora biti postepeno i ne preveliko). 

Pokušajte postepeno kočiti kako biste spriječili blokiranje kotača. Ako točkovi zablokiraju, vozilo će proklizati i izgubićete kontrolu nad njim. 

Ako do toga dođe, otpustite papučice kočnice za vraćanje trakcije, a nakon toga koristite naizmjenično kočenje motorom i pritiskanje papučice kočnice. 

Za smanjenje opasnosti od proklizavanja na uzbrdici, upotrijebite veći stepen prenosa od uobičajenog pri vožnji po suhom.

Pokretanje vozila na snijegu

Kako biste spriječili opasnost od proklizavanja prilikom pokretanja na snijegu, važno je postepeno ubrzavati. Ako točkovi počnu proklizavati, uključite sljedeći viši stepen prenosa za smanjenje sile koja se primjenjuje na točkove. Tako ćete moći jednostavno krenuti.

U zavojima

Usporite na ravnom dijelu, prije ulaska u zavoj. Kako biste izbjegli proklizavanje i gubitka kontrole nad vozilom pri ulasku u zavoj, volan zakrećite polako i ravnomjerno. Vozite polako i održavajte tu brzinu.

Gubitak kontrole na prednjim točkovima

Za dobro držanje ceste u slučaju gubitka kontrole nad upravljačem na prednjim kotačima, smanjite brzinu podizanjem noge s papučice gasa. Ako je potrebno, malo pritisnite papučicu kočnice, ali dozirajte da ne dođe do blokiranja točkova.

Gubitak kontrola na zadnjim točkovima

Ako zadnji točkovi ne drže cestu (dok prednji dobro prijanjaju), na vozilima s prednjom vučom lagano ubrzajte za vraćanje ravnoteže. Na vozilima sa zadnjim pogonom, polako dignite nogu s papučice gasa kako bi zadnji točkovi ponovo prijanjali na cestu. Nakon toga ponovo lagano ubrzajte kako biste održali brzinu vožnje. Ni u kojem slučaju ne smijete kočiti jer ćete tako stvoriti dodatni debalans na zadnjim točkovima.

Prethodni članakDr. Drljević otkrio šta ga zabrinjava u vezi vakcinacija u Bosni i Hercegovini
Sljedeći članakAko pojedete samo dvije narandže dnevno, vašem tijelu će se dogoditi ove nevjerovatne promjene