Kako skladištiti hemikalije, gdje će stajati deterdženti u radnjama…

50 31
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Federacija BiH dobila je novi Zakon o hemikalijama, koji bi trebao zamijeniti postojeće zakone iz 1982. koji su preuzeti i na snazi su, zajedno s nekim pravilnicima, od 1992. godine.

Zakon o hemikalijama usvojen je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, čime je još jedno zakonsko rješenje prilagođeno direktivama Evropske unije, ali i Ujedinjenih naroda.

Izbjeći katastrofe

Usvajanjem ovog zakona Federacija BiH je postala barem malo sigurnija za život, a učinjen je i značajan korak kako bi se izbjegla potencijalna katastrofa poput one koja je nedavno pogodila glavni grad Libana. U luci u Bejrutu je početkom avgusta eksplodirala velika količina amonijevog nitrata i tada su poginule 192 osobe, više od 6.500 je povrijeđeno, a oko 300.000 je ostalo bez domova.  

Prema novom zakonu, ubuduće će se voditi i striktna evidencija o hemikalijama u skladištima i na drugim mjestima, što je posebno važno ako se uzmu u obzir dejstva na području BiH tokom agresije.

Koliko je neophodno bilo usvojiti novi zakon, dokazuje i činjenica da trenutni, primjera radi, nalaže da prodavnice drže deterdžente za veš i suđe, omekšivače ili gelove za pranje WC školjki u zaključanim vitrinama.

Propisan i način skladištenja hemikalija
Propisan i način skladištenja hemikalija

Neusklađenost zakona među entitetima dovela je i do određenih problema proizvođačima hemikalija u FBiH, posebno deterdženata, koji svoje proizvode prodaju na području RS.

Manji bh. entitet moderan zakon koji regulira ovu oblast usvojio je još prije osam godina, pa su se proizvođači iz FBiH snalazili tako što su radili prema kriterijima EU i UN-a, iako to nisu morali, barem ne zakonski.

Uvoz i izvoz

Iz Federalnog ministarstva zdravstva kažu da je važeći zakon zastario i ne prepoznaje određene zahtjeve evropskih propisa.  

– Novim zakonom uređuju se razvrstavanje, označivanje i pakiranje, sigurnosno-tehnički list, obavljanje djelatnosti s hemikalijama, integralni inventar hemikalija, ograničenja i zabrane hemikalija, kao i uvjeti za njihov uvoz i izvoz. Također, reguliraju se i stavljanje deterdženata na tržište, upravljanje hemikalijama, ali i nadzor i druga pitanja od značaja za sigurno upravljanje hemikalijama u FBiH – pojasnili su.

Kazne do 50.000 KM

Federalna uprava za inspekcijske poslove putem federalnih sanitarnih inspektora za nadzor nad otrovima vršit će nadzor nad provođenjem zakona, a izuzetak je maloprodaja, gdje će to moći činiti i kantonalni sanitarni inspektori. Propisane kazne za nepoštivanje kreću se od 5.000 do 50.000 maraka. 

Avaz