Portal 072info

Kako skladištiti hemikalije, gdje će stajati deterdženti u radnjama…

50 31
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Federacija BiH dobila je novi Zakon o hemikalijama, koji bi trebao zamijeniti postojeće zakone iz 1982. koji su preuzeti i na snazi su, zajedno s nekim pravilnicima, od 1992. godine.

Zakon o hemikalijama usvojen je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, čime je još jedno zakonsko rješenje prilagođeno direktivama Evropske unije, ali i Ujedinjenih naroda.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Izbjeći katastrofe

Usvajanjem ovog zakona Federacija BiH je postala barem malo sigurnija za život, a učinjen je i značajan korak kako bi se izbjegla potencijalna katastrofa poput one koja je nedavno pogodila glavni grad Libana. U luci u Bejrutu je početkom avgusta eksplodirala velika količina amonijevog nitrata i tada su poginule 192 osobe, više od 6.500 je povrijeđeno, a oko 300.000 je ostalo bez domova.  

Prema novom zakonu, ubuduće će se voditi i striktna evidencija o hemikalijama u skladištima i na drugim mjestima, što je posebno važno ako se uzmu u obzir dejstva na području BiH tokom agresije.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Koliko je neophodno bilo usvojiti novi zakon, dokazuje i činjenica da trenutni, primjera radi, nalaže da prodavnice drže deterdžente za veš i suđe, omekšivače ili gelove za pranje WC školjki u zaključanim vitrinama.

Propisan i način skladištenja hemikalija
Propisan i način skladištenja hemikalija

Neusklađenost zakona među entitetima dovela je i do određenih problema proizvođačima hemikalija u FBiH, posebno deterdženata, koji svoje proizvode prodaju na području RS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Manji bh. entitet moderan zakon koji regulira ovu oblast usvojio je još prije osam godina, pa su se proizvođači iz FBiH snalazili tako što su radili prema kriterijima EU i UN-a, iako to nisu morali, barem ne zakonski.

Uvoz i izvoz

Iz Federalnog ministarstva zdravstva kažu da je važeći zakon zastario i ne prepoznaje određene zahtjeve evropskih propisa.  

– Novim zakonom uređuju se razvrstavanje, označivanje i pakiranje, sigurnosno-tehnički list, obavljanje djelatnosti s hemikalijama, integralni inventar hemikalija, ograničenja i zabrane hemikalija, kao i uvjeti za njihov uvoz i izvoz. Također, reguliraju se i stavljanje deterdženata na tržište, upravljanje hemikalijama, ali i nadzor i druga pitanja od značaja za sigurno upravljanje hemikalijama u FBiH – pojasnili su.

Kazne do 50.000 KM

Federalna uprava za inspekcijske poslove putem federalnih sanitarnih inspektora za nadzor nad otrovima vršit će nadzor nad provođenjem zakona, a izuzetak je maloprodaja, gdje će to moći činiti i kantonalni sanitarni inspektori. Propisane kazne za nepoštivanje kreću se od 5.000 do 50.000 maraka. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6