kafa 222414250 321660 750x422 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Najvažnije je pronaći recept za kafu koji vam odgovara i slijediti ga svaki dan.

S obzirom na to da je zimska hladnoća u punom jeku, a mjere koje sprečavaju širenje koronavirusa onemogućuju ljudima da se počaste toplim napitkom u kafiću, mnogi se okreću pripremi kave u svoja četiri zida. Stoga je Daily Mail razgovarao sa šest stručnjaka i otkrio koji su najbolji načini za pripremu toplih napitaka kod kuće.

Iako će mnogi ujutro zgrabiti kuhalo za vodu i napraviti šoljicu kafe što je brže moguće, postupak bi zapravo trebao biti promišljen, tvrde stručnjaci. Dvije najčešće pogreške kod kuhanja kave su korištenje kipuće vode i to što ljudi ne prate upute za pripremu kafe.

Voda iz slavine razlikuje se u cijeloj zemlji, a ako živite u području vode s puno minerala, preporučuje se uporaba filtra za vodu. Bolje je ne upotrebljavati kipuću vodu jer će ona spržiti talog kafe. Najbolje je pričekati jednu minutu nakon što kuhalo završi s grijanjem vode.

Trebali biste voditi računa i o zrnima kafe. Stručnjaci smatraju da je bolje potrošiti više novca na kvalitetnija i ukusnija zrna nego na skupe aparate i pribor za pravljenje kafe.

Također biste trebali pronaći savršeni omjer kafe i vode te tu količinu koristiti svaki dan. Na primjer, dobar recept za kafu jest 70 grama kafe na jednu litru vode. Vodu prelijte preko mljevenih zrna kafe, pomiješajte nakon 30 sekundi i nakon četiri minute možete piti kadu.

Važno je i gdje držite svoju kafu. Kava bi se uvijek trebala držati u čvrsto zatvorenoj posudi što dalje od hladnjaka. Vrlo je delikatna namirnica i trebala bi izbjegavati kisik, vlagu i mirise druge hrane, prenosi Večernji list.