kafa savjet februar ilustracija 2021


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

S obzirom da je zimska hladnoća u punom jeku, a mjere koje sprečavaju širenje koronavirusa onemogućuju ljudima da se počaste toplim napitkom u kafiću, mnogi se okreću pripremi kafe u svoja četiri zida.

Stoga je Daily Mail pričao sa šest stručnjaka i otkrio koji su najbolji trikovi za pripremu toplih napitaka kod kuće. Iako će mnogi ujutro zgrabiti kuhalo za vodu i napraviti šoljicu kafe u što je brže moguće, postupak bi zapravo trebao biti promišljen, tvrde stručnjaci.

Dvije najčešće greške kod kuhanja kafe su korištenje kipuće vode i ne praćenje recepta.

Voda iz slavine se razlikuje u cijeloj zemlji, a ako živite u području vode s puno minerala, preporučuje se upotreba filtera za vodu. Također je najbolje ne upotrebljavati kipuću vodu jer će ona spržiti talog kafe.

Najbolje je pričekati jednu minutu nakon što kuhalo završi s grijanjem vode. Trebali biste voditi računa i o zrnima kave. Stručnjaci savjetuju da je bolje potrošiti više novaca na kvalitetnija i ukusnija zrna, nego na skupe aparate i pribor za pravljenje kafe.

Također biste trebali pronaći savršeni omjer kafe i vode te tu količinu koristiti svaki dan. Na primjer, dobar recept za kafu je 70 grama kafe na jednu litru vode. Vodu prelijte preko mljevenih zrna kave, pomiješajte nakon 30 sekundi i nakon četiri minute možete piti kafu.

Važno je i gdje spremate svoju kafu. Kava bi se uvijek trebala držati u čvrsto zatvorenoj posudi što dalje od frižidera. Vrlo je delikatna namirnica i trebala bi izbjegavati kisik, vlagu i mirise druge hrane, piše večernji.hr