Kako slikanje poboljšava pamćenje

d 10
Podijelite vijest

Slikanje se pokazalo odlično i za zdravlje, ako je vjerovati stručnjacima neurologije. Na prvom mjestu razvijamo kreativnost, što dalje poboljšava koordinaciju pokreta, pažnju, pamćenje, učenje, doživljaj sebe. Osobe koje prakticiraju ovu zanimaciju ili se bave slikarstvom važe za one s usklađene obje hemisfere, a razlog je upošljavanje različitih grupa neurona.

Pozitivne promjene

Ukoliko želite da vam mozak bude podmlađen, sada znate u čemu se možete oprobati. Kada smo usamljeni ili pod stresom, ovaj organ odaje znake vaše mentalne slabosti. Nije važno da li i koliko ste vješti, dokle god se želite upustiti u avanturu.

Već nakon malo vremena primjetne su pozitivne promjene u raspoloženju i nivou stresa, prije svega zbog izmještanja i uspostavljanja kontakta sa sobom. Sve što je važno u tom trenutku jesu boja, perspektiva i oblici. Samim tim, nerijetko postajemo ljubazniji, velikodušniji i osjećajniji.

Važan aspekt

Ne treba zaboraviti ni još jedan važan aspekt, a to je mogućnost druženja, što sveukupno daje bolji rezultat. To znači da su radionice ovog tipa dobrodošle, a s njima raste vitalnost i opseg pažnje. Postoje i studije, čiji rezultati govore da provođenje vremena u društvu smanjuje vjerovatnoću za Alzheimerovu bolest i depresiju za čak 17 posto. S druge strane, veće su šanse za duži životni vijek.


Podijelite vijest