Screenshot 1 18
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Sjedilački način života, koji podrazumijeva minimum fizičke aktivnosti uz nekoliko sati dnevno provedenih ispred ekrana, predstavlja “jednu od glavnih bolesti današnjeg društva”.

Fitness trenerica Minja Huseinović otkrila nam je nekoliko savjeta kako se pokrenuti i spriječiti dugotrajne posljedice po zdravlje čovjeka.

Sjedilački način života uključuje malo ili nimalo fizičke aktivnosti. Osoba koja živi sjedilačkim životnim stilom često sjedi ili leži dok obavlja radnje poput gledanja televizije, igranja videoigara, korištenja mobilnog telefona ili računara.

Bilo da je to na poslu, ispred televizora ili laptopa, moderan čovjek 21. stoljeća provede veliki dio svoga dana isključivo sjedeći ili se jednostavno izležava. Iako je tempo kojim napreduju nauka, tehnologija, ekonomija i svijet uopće izrazito brz, u isto vrijeme su ljudi zapravo izrazito usporeni.

Ovakav način života potencijalno može doprinijeti lošem zdravlju i mnogim uzrocima smrti. Kako u istraživanju navodi autor Jung Ha Park s Odjela za porodičnu medicinu Nacionalne univerzitetske bolnice Jeju iz Koreje, manjak fizičke aktivnosti povećava rizik od fizičkih i mentalnih bolesti kao što su: kardiovaskularne bolesti, dijabetes tip 2, pretilost, depresija te povećana anksioznost.

Također, ukoliko se ne krećemo dovoljno, možemo izgubiti snagu i izdržljivost, jer ne koristitimo dovoljno mišiće.

Fitness trenerica Minja Huseinović
Fitness trenerica Minja Huseinović

“Vaše kosti mogu oslabiti i izgubiti određenu količinu minerala koja im je potrebna. Nikakva ili nedovoljna fizička aktivnost znatno će utjecati na vaš metabolizam i imunitet te će organizmu biti potrebno puno više napora da sagori masti i šećere”, kaže fitness trenerica Huseinović pojašnjavajući efekte sjedilačkog načina života na organizam.

Prema istraživanju autorice Laure D. Ellingson, profesorice na Odsjeku za kineziologiju s Državnog univerziteta u Iowi, dokazano je da nedovoljno kretanja najviše utječe na adolescente 21. vijeka, na njihovo raspoloženje, spavanje i nivo stresa.

“Činjenica da li ste aktivni ili ne može igrati važnu ulogu u kvalitetu vašeg mentalnog zdravlja. Stoga se preporučuje do 60 minuta lagane šetnje ili vožnje biciklom ili 30 minuta bilo kakve vrste treninga”, naglašava fitness trenerica.

Kako se pokrenuti?

Minja nudi nekoliko načina uz pomoć kojih možemo smanjiti efekte sjedilačkog načina života, ukoliko ga ne možemo u potpunosti izbjeći. Također, na njenoj zvaničnoj web stranici i blogu mogu se pronaći korisni savjeti vezani za treninge, gubitak kilograma te uopćeno zdrav način života.

Čišćenje

Vjerovali ili ne, neznatne aktivnosti kao što su usisavanje, brisanje ili jednostavna malo intenzivnija aktivnost u kući mogu vas potaknuti da se više krećete i motivisati vas da postanete aktivniji iz dana u dan. Čist prostor znači bistar um.

Šetnja

Na poslu, ukoliko ste u mogućnosti, svoje pauze za ručak ili užinu provedite u laganoj šetnji s kolegama. Ne samo da ćete se pokrenuti vi, već će i oni zasigurno biti motivisani da vam se pridruže.

Stepenice

Hodajte stepenicama umjesto vožnje liftom. Kad vam ruke nisu pune kesa iz supermarketa, odlučite se da idete stepenicama radije nego liftom. To bi vam vremenom mogla postati i navika koja će zasigurno pomoći da se poželite više kretati.

Lagani trening

Trening, ali s kolegama ili prijateljima – dvije glave pametnije su od jedne. Ukoliko se sramite odlaska u teretanu sami, iskoritite džoker i povedite prijatelja. U dobrom društvu zasigurno ćete biti motivisani da radite na sebi i stvorite si bolje životne navike za budućnost.