Kako smanjiti potrošnju goriva tokom zime?

Zbog specifičnih uslova vožnje, potrošnja goriva zimi može biti znatno veća nego u ostalim periodima godine. Da biste smanjili potrošnju potrebno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih savjeta. Osim što utiču na smanjenje troškova, neki od ovih savjeta doprinose većoj bezbjednosti u zimskoj vožnji:

– Pravilno održavajte motor vašeg automobila.

Uz pravilno održavanje možete znatno da doprinesete uštedi goriva.

– Odstranite snijeg i led sa automobila prije nego što krenete na put. Time smanjujete potrošnju energije za uređaje za odmrzavanje i grijanje, aerodinamički otpor vozila i njegovu težinu.

– Izbjegavajte prazan hod motora za grijanje automobila jer je to izgubljena energija. –

Nemojte da povećavate broj obrtaja motora prvih nekoliko kilometara da biste zagrijali motor i druge pokretne dijelove vašega automobila, bolje krenite odmah i ubrzavajte postepeno.

– Vozite sporije. Sporijom vožnjom u zimskom periodu nećete biti samo sigurniji, već i štedljiviji.

– Skinite dodatni prtljažnik na krovu i nosače za skije, ukoliko vam nisu potrebni. Oni povećavaju otpor vazduha, čime se povećava potrošnja goriva.

– Provjerite pritisak u pneumaticima. Nepropisan pritisak pogoršava opšte performanse automobila, prijanjanje pneumatika i smanjuje njihov radni vijek, a pored toga utiče na povećanje otpora kotrljanja i potrošnju goriva.

nezavisne.com

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE