KAKO SMANJITI RAČUN ZA STRUJU: Ne plaćajte Elektroprivredi ono što ne morate?

KAKO SMANJITI RAČUN ZA STRUJU: Ne plaćajte Elektroprivredi ono što ne morate?

struja

Računi za struju stalno rastu i uz ostale troškove i režije postaju neizdrživo breme za većinu bh. domaćinstava. I premda se po pitanju tekućih (ogromnih) mjesečnih troškova ne može mnogo učiniti, neki iznosi se ipak mogu promijeniti i umanjiti. Evo kako možete uštedjeti na računima za struju i maksimalno racionalisati vlastitu potrošnju, a da se pri tom ne lišavate ni jedne blagodeti koju nam nudi korištenje električne energije

Isključite iz struje sve aparate koje ne koristite

O ovome obično čak ni ne razmišljamo, ali električni aparati troše puno struje čak i kada ne rade, ali su i dalje uključeni u struju. To su doslovce ‘energetski vampiri’ koji gutaju struju.

Stoga hitno isključite sve produžne kablove, ne ostavljajte punjače nepotrebno uključene u struju, a kad odlazite na vikend ili na odmor, potpuno isključite iz struje komjutere, televizore, aparate za kafu i druge koji ne moraju neizostavno raditi.

Frižider

Da li ste ikada razmišljali koliko nepotrebne struje proždire vaš frižider? I kada ste zadnji put usisali dno i stražnju stranu frižidera? On svakako troši više struje od svih drugih kućanskih aparata, zato se o njemu i mora voditi posebna briga.

Potrebno je bar dva puta godišnje zaviriti iza i ispod hladnjaka, i revnosno počistiti, jer se tako poboljšava njegova učinkovitost za 30 do 50 posto. Frižider i zamrzivač rade bolje kada su puni, a preporuka je da se hladnjak držit na temperaturi od jedan do tri stupnja. S

Također, redovno provjeravajte u kakvom su vam stanju vrata hladnjaka i guma na njima. Ako je potrebno, zamijenite je jer ćete tako spriječiti rasipanje energije.

Klima-uređaji

Koliko struje tek odlazi u vrijeme ljetnih mjeseci, kada se koriste klima-uređaji? Važno je znati da nije svejedno gdje vam je postavljena klima, jer ukoliko se ona nalazi na direktnoj sunčevoj svjetlosti, trošit će i do 10 posto više električne energije. Stoga je najbolje, ako je to moguće, klimu smjestiti na sjeverni zid kuće ili stana.

Osim toga, redovno čišćenje klima uređaja također doprinosi manjem utrošku struje, a ako koristite klimu stariju od 12 godina, onda ste više nego dragocjeni klijent Elektroprivrede koji uludo i bespotrebno baca novac.

Mašina za pranje veša

Jeste li sigurni da vam baš uvjek treba pretpranje rublja? Ukoliko je rublje normalno zaprljano, probajte bez ovog programa, jer ćete tako uštedjeti i vrijeme, i deterdžent, i vodu, pa čak i od pet do 15 posto potrošnje električne energije.

Ukoliko odjeću možete oprati i na nižoj temperaturi, potrošnja struje bit će još manja, a nema potrebe ni da vam centrifuga radi k’o luda i iscijedi baš svaku kap.

Mašina za pranje suđa

E, sad, jeste da ona svakoj domaćici zlata vrijedi, ali i ovdje se može pomalo uštedjeti struje… Ako ne morate, nemojte koristiti funkciju sušenja posuđa. Umjesto toga otvorite vrata i sačekajte da se vaše suđe besplatno osuši na zraku, a možete ga jednostavno obrisati i pospremiti. Nećete vjerovati, ali tako će vaša mašina potrošiti čak 50 posto manje električne energije.

I još nešto je važno, nikad ne uključujte napola popunjenu mašinu za suđe. Kada je dupke puna, ova mašina trošit će manje tople vode i manje sredstva za pranje, a samim tim i manje struje.

Sušilica rublja

Naravno, u sušilicu rublja uvijek stavljajte samo dobro ocijeđen i centrifugiran veš. Razlog je krajnje jednostavan – što je rublje manje mokro, kraće će trajati sušenje, što znači da će se i manje struje trošiti.

Uvijek nastojte sušiti maksimalnu težinu rublja, jer ćete tako uštedjeti vrijeme i energiju, ali nikad ne stavljajte ni više od maksimalne težine, jer time nepotrebno opterećujete rad sušilice i bepotrebno trošite struju

Prije svakog sušenja važno je provjerit da li je filter čist. Neočišćeni filter drastično smanjuje učinkovitost sušilice, te je preporuka da se on čisti nakon svakog sušenja, a jednom godišnje da se očisti i ispušni kanal.

Kuhanje na struju

Ako kuhate na struju, dobar savjet je da to radite s poklopcem, jer na taj način toplota ostaje u posudi što dovodi i do 20 posto uštede energije. Osim toga, hrana će se brže skuhati i ako posuda bolje prianja na ploču štednjaka, što znači da treba upotrebljavati posude s ravnim i glatkim dnom.

Uz sve ovo, nije na odmet, shodno mogućnostima, voditi računa i o skupoj i jeftinoj tarifi, a kada se sve zbroji, iznenadit ćete se kada vam stigne novi mjesečni račun. Pokušajte!

depo.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE