Portal 072info

Kako smartphoneom snimiti dobre fotografije

Fotoaparati često nisu najpraktičniji gadget za svakodnevno nošenje, dok je smartphone, s druge strane, uvijek u našem džepu ili torbici. Fotograf Goran Kovačević zbog toga je stigao na ovogodišnji BFS 2017, ne bi li objasnio kako je kadriranjem i kompozicijom, te pravilnim korištenjem svjetla vrhunske fotografije moguće snimiti i smartphoneom.

“Pametne telefone Xperia koristim posljednjih pet godina i kroz to sam vrijeme otkrio nekoliko trikova koji će vam omogućiti da stvarate bolje fotke mobitelom”, rekao je Kovačević, objasnivši kako na fotografiju utiču četiri faktora – dužina ekspozicije, otvor blende, ISO vrijednost i intenzitet svjetla. Postavke otvora blende može se podešavati na većini boljih modernih smartfona i na njima bi trebalo koristiti ručni mod, savjetuje bug.hr.

“Ručne postavke mogu napraviti veliku razliku. Nije nužno fotografirati fotoaparatom”, rekao je Kovačević. “Uz malo vježbe s ručnim je modom moguće napraviti fotografiju za koju će mnogi misliti da je snimljena fotoaparatom”.

U situacijama kada želimo snimiti fotografiju u mračnom prostoru dobro je povećati otvor blende (smanjiti broj F) kako bi se dobila veća oštrina. U mračnim je situacijama, objašnjava Kovačević, dobro koristiti i više ISO postavke, no s tim ne treba pretjerivati budući da stvara šum.

“Kompozicija je ipak bitnija kad fotografirate mobitelom”, veli Kovačević, te objašnjava kako je iznimno važno obratiti položaj elemenata. “Pravilo trećine osnovno je pravilo. Smještanje elementa u vertikalnu ili horizontalnu trećinu ‘vuče’ oko da prouči i shvati fotografiju”.Fotografija, osim toga, mora biti jednostavna i jasna, bez mnogo elemenata koji odvraćaju pažnju. Kao takva postaje i zanimljivija te ju je lakše shvatiti.

“Stabilizujte se”, kaže Kovačević. “Fotografije s dužim ekspozicijama mogu biti mutne ako imate nemirne ruke. Pokušajte ruke osloniti uz tijelo, oslonite se uz stablo ili postavite mobitel uz neku površinu i ne zaboravite uključiti stabilizaciju slike u mobitelu, ako postoji”.

“Čitajte svjetlo, promatrajte odakle dolazi. Subjekt fotografije ne bi trebao biti okrenut leđima prema izvoru svjetla. Na kadar možda ne možete uticati, no uvijek možete uticati na svoj položaj u odnosu na izvor svjetla”.

Važno je paziti i na čistoću leće na mobitelu. Za nejasne fotografije najčešće su „krivi“ otisci prstiju i slične nečistoće koje su nastale pri uobičajenom korištenju, piše bug.hr.

N1

Podijelite članak