Kako solite hranu? Izgleda, mnogi to rade na pogrešan način

New Project 2022 01 29T141848 568
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

“Količina soli i maslaca koja se koristi u svijetu restorana mnogo je veća od one na koju je navikao prosječan domaći kuhar”, rekao je za HuffPost Keith Sarasin, kuhar i vlasnik The Farmers Dinner i Aatma.

“Soljenje hrane je dio procesa, a dobar kuhar zna začiniti. To je umjetnička forma za koju treba neko vrijeme da se savlada.”

Tajming je sve

Budite sigurni da radite polako i odmjereno.

“Najvažnija stvar koju treba znati o tajmingu je ne dodavati previše – prerano”, rekla je Allison Arevalo, vlasnica kompanije Pasta Louise u Brooklynu.

“Dodajite po malo i nastavite probavati svoju hranu. A kad kuhate vodu za tjesteninu, dodajte više soli nego što mislite da je potrebno. Koristim dvije kašike po kilogramu tjestenine kad kuham kod kuće.”

“Ne solite proteine ​​prerano”, savjetovao je Herve Malivert, direktor kulinarskih poslova na Institutu za kulinarsko obrazovanje.

“Ako solite prerano prije kuhanja, protein će se početi denaturirati i stvrdnjavati. Soljenje trideset minuta prije nije nikako preporučljivo. Ako želite nešto marinirati, nemojte soliti. Možete marinirati drugim začinima, a zatim začiniti solju neposredno prije kuhanja.”

Nije sva so ista

Vrsta soli je još jedan faktor koji utječe na krajnje rezultate. Josiah Citrin, Michelinov kuhar s dvije zvjezdice i vlasnik restorana, rekao je da se može činiti da profesionalci podižu buru oko soli, ali kvaliteta proizvoda čini razliku.

“Nikad ne koristim ništa osim jodirane soli za sve svoje recepte”, rekao je Citrin.

Koristite dobru završnu so, ali samo na samom kraju

“Ta savršena, slana hrskavica koju možete dobiti od nevjerovatnog specijaliteta morske soli može uistinu napraviti razliku jela od dobrog do izvrsnog”, rekao je izvršni kuhar i izvršni partner Robin Selden iz Marcia Selden Cateringa.

Završna so se ne koristi tokom kuhanja, već se posipa nakon što je sve gotovo.

Soljenje s visine

“Kada je riječ o soljenju, postizanje ravnomjerne pokrivenosti je ključ”, rekao je Pittman.

“Kuhari sole svoju hranu tako što je posipaju s oko 20 ili više centimetara iznad hrane, što omogućuje da kristali soli padaju ravnomjernije.”

GODISNJICA
MARKETING