Portal 072info

Kako spriječiti isušivanje ruku tokom hladnih zimskih dana

Isušivanje, pucanje kože, crvenilo… česte su pojave tokom hladnih zimskih dana. Kako da održite mekoću i vlažnost ruku, savjetujeHowstuffworks.

Pranje ruku

Najbolje je da se ruke peru u mlakoj vodi, ali ne prečesto. Ne zaboravite na nokte, pa istovremeno mekanom četkicom nježno uklonite i prljavštinu ispod noktiju. Dobro isperite sapun, jer on isušuje i iritira kožu. Vruća voda uklanja prirodna ulja s kože.

Sapun

Koristite blage, prirodne sapune, koji ne isušuju ruke, i koji čak mogu sadržati u sebi i određeni procenat kreme. Izbjegavajte sapune koji jako pjene i odmašćuju ili imaju jak miris. 

Hidratacija

Hidrirajte kožu kakao puterom, medom, kokosovim ili nekim prirodnim uljem kao što je maslinovo, jojobino, bademovo. Dobro je i da prije spavanja utrljate suncokretovo jestivo ulje. Ako koristite med, ruke namažete ovim prirodnim zaslađivačem, ostavite kratko da djeluje i operite mlakom vodom.

Krema

Poslije svakog pranja mažite ruke kvalitetnom kremom koja se lako upija i ne ometa obavljanje svakodnevnih poslova. Obilno je namažite na spoljni dio dlana, jer je koža tu najosjetljivija.

Rukavice

Čim temperatura padne oko nule nosite rukavice koje će grijati ruke i zaštititi kožu od pucanja uzrokovanog hladnim zrakom.

Radiosarajevo.ba