Screenshot 7 8
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 9, 2021 @ 14:00
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Nakon što nastupi zimsko računanje vremena mnogi se raduju onom jednom satu više za spavanje, međutim promjene mogu biti teške. Sat duže za spavanje znači mnogo i vjerovatno će vam pomoći da se ujutro osjećate odmornije i spremnije za svakodnevne obaveze. No, često zaboravimo činjenicu da je pomjeranjem sata narušena naša stečena rutina te da nam je navečer teže naviknuti se da ranije idemo u krevet.

NER FIT

Dr. Kannan Ramar, profesor medicine sa klinike Mayo u Minnesoti, savjetovao je kako da se što bezbolnije prilagodimo promjenama.

Rutina spavanja je bitna

“Pokušajte ići u isto ili bar približno vrijeme na spavanje, uzimajući u obzir da je tijelu potrebno 7-8 sati sna kako bi odmorilo”, tvrdi Ramar i naglašava da je vrlo bitno pola sata pred spavanje ugasiti sve uređaje poput mobitela i televizije.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Ukoliko poslije 20 minuta ne možete zaspati, ustanite iz kreveta i probajte uraditi brzinsku meditaciju”, savjetuje on. Kannan napominje na važnost reduciranja nivoa tečnosti u organizmu, kao i na izbjegavanje alkohola pred spavanje.

“Važno je izbjegavati prejedanje pred spavanje, a kofein ostavite nakon popodnevnih sati. To su sve faktori koji utiču na kvalitetan san”, dodaje profesor.

Sezonski poremećaji

Nakon što noći postanu duže, a vrijeme depresivnije, sasvim je normalna pojava sezonskih poremećaja. To je specifična vrsta depresije koja se uglavnom javlja početkom hladnih dana, sve od jeseni pa do početka proljeća.

Izloženost svjetlu poboljšava raspoloženje

Onima kojima mijenjanje rutine naročito teško pada, preporučuje se da probaju što više biti izloženi dnevnom svjetlu.

Zrake sunca, ali i sama svjetlost uzrokuju lučenje seratonina, tzv. hormona sreće.

I za kraj, ukoliko vidite da ovi savjeti ne pomažu, ne ustručavajte se potražiti savjet doktora. Stručno lice pomoći će vam odrediti dijagnozu, ali i naći adekvatan plan oporavka koji vrijedi samo za vas.

LIDER