Portal 072info

Kako stoji BiH? Ovo je mapa koja pokazuje pad BDP-a u svim državama Evrope

Screenshot 5 638
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pad BDP u Bosni i Hercegovini ove godine će iznositi pet posto. Od zemalja bivše Jugoslavije taj pad će biti manji samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Pretpostavlja se da će u Srbiji pad biti tri posto, a u Sjevernoj Makedoniji četiri posto.

Prognoze su posebno loše za Hrvatsku i Crnu Goru za koje je navedeno da će imati pad BDP-a od devet posto. Nešto povoljniji izgledi su za Sloveniju gdje bi pad trebao biti osam posto. Za Kosovo je MMF istakao da imati pad od pet posto.

Foto: Maply Foto: Maply

U odnosu na sve ostale evropske zemlje izgledno je da će pad BDP-a, uzrokovan pandemijom koronavirusa, biti u Grčkoj i to deset posto. I druge države teško pogođene pandemijom će imati znatan pad – Španija osam posto i Italija 9,1 posto.

Iz MMF-a su naveli da će u Njemačkoj, kao jednoj od vodećih ekonomskih sila na svijetu, pad BDP-a biti sedam posto u 2020. U Švedskoj, u kojoj nije bilo toliko restriktivnih mjera protiv pandemije u odnosu na većinu zemalja svijeta, to će iznositi 6,8 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Nasilja u školama ne smije biti

072info.com

Ko nije upisao dron u evidenciju BHDCA, od danas ne može korisiti letjelicu

072info.com

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini prijavljeno četiri smrtna slučaja i 245 novozaraženih

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)