Portal 072info

Kako su Arapi otkrili Balkan

„Kada ljetne vrućine u Arapskom zalivu postanu nepodnošljive sveviše Arapa se povlači na odmor u Evropi. Glavna destinacija je Sarajevo“, navodi se u najavi reportaže iz BiH objavljenoj na njemačkoj televiziji ZDF.

Autor na početku kaže da su zemlje poput BiH za muslimane iz arapskih zemalja zbog svojih šuma, blagih ljetnih noći i velikog broja džamija raj na zemlji, presnoi Deutsche Welle.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sarajevski parkovi sa, za Arape, egzotičnim životinjama i hladovinom krošnjastog drveća kao i šoping centrima sa niskim cijenama, plijene pažnju arapskih turista.

Osvježavajuća promjena u odnosu na skupi život u pustinji. Balkan također privlači i investitore. Za neke Bosance iznenadni dolazak stroge islamske turističke kulture na sarajevske ulice je toliko čudan da se čak govori o invaziji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U televizijskoj reportaži koja obiluje snimcima arapskih turista na sarajevskim ulicama i žena u burkama, dalje se govori o prvim „zidovima vila koje se grade u idiličnim planinskim krajolicima koji okružuju glavni grad BiH.

Riječ je o naselju „Poljine Hills” koje bi se trebalo sastojati od preko 200 vila i apartmana u koje bi se prvi turisti trebali useliti krajem ove godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iza velikog projekta, kako navodi ZDF, stoji Al Shiddi, saudijska investiciona grupa koja je pored višespratnica i luksuznih hotela finansirala i izgradnju najvećeg tržnog centra u gradu.

„Najveći dio stanova je već prodat zainteresovanim osobama iz Zalivskih država iz kojih je samo prošle godine BiH posjetilo 60.000 ljudi. `Pretjerano je govoriti o invaziji. Međutim, činjenica je da ih je sve više´”, kaže politička analitičarka Ivana Marić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za ekonomski slabu Bosnu bogati turisti i dobrostojeći poduzetnici nisu ništa više nego dobro došli. Kao što je npr. šeik Mohamed al Qassini koji je izgradio zabavni park na planini sa koje su 90-tih godina za vrijeme građanskog rata Srbi pucali na stanovnike Sarajeva. Prevazilaženje kulturnih zidova što za neke od njegovih sunarodnjaka teško pada.

Daleko više od burki i marama koje su sve prisutnije u gradu smetaju projekti kao što je ´Poljine Hills`.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Postoji bojazan da bi se arapski gosti mogli povući u tzv. ´Gated Communities´ u kojim bi vladali njihovi zakoni i koji bi od ostatka svijeta mogli biti ograđeni zidovima i sigurnosnim službama. Bez kontrole od strane vlasti se ne bi moglo osigurati poštivanje zakona koji važe u Bosni.

Iako se još ne može govoriti o invaziji, postoji zabrinutost da bi bosanski običaji i tradicija mogli biti žrtva novca investitora i turista. Osim zelenih šuma i egzotičnih životinja Bosna i Hercegovina u zimi sa snijegom pokrivenim krajolicima može biti još jedan od razloga za goste iz Zalivskih država da u Sarajevo ne dolaze samo ljeti, navodi pored ostalog ZDF.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fokus.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME