Kako su azijske zemlje došle na vrh svjetske liste najkvalitetnijih zdravstvenih sistema

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Jedno od uvijek aktuelnih pitanja svih zemalja, pa čak i najrazvijenijih, je kako omogućiti najbolje funkcionisanje zdravtsvenog sistema. Rade se brojna istraživanja kako se snalaze razne zemlje i prema svakome od njih, azijske zemlje prave značajan napredak.

Prema objavljenoj listi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zemalja sa najkvalitetnijim zdravstvenim sistemima, prva dva mjesta zauzimaju Južna Koreja i Tajvan. Njih slijede Danska, Austrija, Japan, Australija, Francuska, Španija, Belgija i Velika Britanija.

Azijske zemlje su s pravom zauzele prva dva mjesta. Posljednjih godina upravo u ovim zemljama medicina se razvijala iz dana u dan, stoga se svake godine prvo mjesto prema kvalitetu zdravstvenog sistema dobijaju različite azijske zemlje, a pojedine se penju na ovoj listi prema pobjedničkim pozicijama.

Zdravstveni sistem je širok pojam koji se koristi za opisivanje različitih sistema na koje se mi kao ljudi oslanjamo da nam pomognu da održimo svoje lično zdravlje kroz liječenje (ili prevenciju) bolesti, povreda i drugih fizičkih ili mentalnih oštećenja.

Kvalitet zdravstvene zaštite određuje se uzimanjem u obzir širokog spektra faktora, uključujući proces njege, pristup (pristupačnost i pravovremenost), administrativnu efikasnost, pravičnost i rezultati.

Prepoznavanje vrhunskog sistema zdravstvene zaštite je prilično jednostavno. Iako su sistemi zdravstvene zaštite složeni, nekoliko faktora se može koristiti da bi se odredilo koji su sistemi najefikasniji. Funkcionisanje samog sistema je izuzetno složeno te stoga i dalje se vode debate oko pitanja kakav je to savršeni sistem zdravstva.

Indeks zdravstvene zaštite časopisa CEOWorld je statistička analiza ukupnog kvaliteta zdravstvenog sistema, uključujući infrastrukturu zdravstvene zaštite, kompetencije zdravstvenih radnika (doktori, medicinsko osoblje i drugi zdravstveni radnici); trošak, kvalitet, dostupnost lijekova i uključenost vlade.

Južna Koreja 

Prema procjeni CEOWorlda prvo mjesto u 2023. godini zauzima Južna Koreja.

Javni zdravstveni sistem u Južnoj Koreji poznat je kao Nacionalno zdravstveno osiguranje (NHI), koji pruža usluge visokog kvaliteta i zahtijeva od svakoga ko živi u Južnoj Koreji duže od šest mjeseci da se registruje. Zdravstvena zaštita u Južnoj Koreji je univerzalna i finansira se kroz mješovit sistem vladinih subvencija, vanjskih doprinosa i dodataka na duhan.

Prednost NHI je u činjenici da se svako, bez obzira na rezidentni status, mora prijaviti u sistem nakon što živi u Južnoj Koreji duže od šest mjeseci. To znači da će iseljenici koji žive duže od šest mjeseci u Južnoj Koreji imati pristup zdravstvenom osiguranju za javno zdravstvo. NHI pokriva do 50 do 80 posto nastalih medicinskih troškova, u zavisnosti od vrste tretmana koji pacijent prima. Pored toga, oni koji su registrovani u okviru NHI imaju slobodu da izaberu svog preferiranog pružaoca zdravstvene zaštite i ustanovu, a većina zdravstvenih radnika u Južnoj Koreji je obučena i tečno govori engleski.

Uspješnost sistema, ali i kvalitet usluge, može se vidjeti iz produženog životnog vijeka građana koji danas dostižu skoro 90 godina.

Tajvan

Sistem nacionalnog zdravstvenog osiguranja Tajvana (NHI) sličan je sistemu u Južnoj Koreji i zahtijeva od svakoga ko živi u ovoj zemlji duže od šest mjeseci da se registruje u sistemu. NHI pokriva gotovo svaki zdravstveni tretman. Postoji besplatna pokrića za preventivnu njegu kao što su zdravstveni pregledi, dostupna skrb za mentalno i opće zdravlje i pristup osnovnim potrepštinama kao što su lijekovi.

Prema podacima April International, zdravstvo u ovoj zemlji funkcioniše na sistemu sa jednim obveznikom, gdje jedan javni agent kontroliše zdravstvenu zaštitu na Tajvanu. Zbog ovog nacionalizovanog sistema, administrativni troškovi su veoma niski, a Tajvan troši samo oko 6 posto svog BDP-a na zdravstvenu zaštitu.

Japan

Dok na lsiti CEOWorlda Japan zauzima peto mjesto, World of Statistics je ovu zemlju postavio na treće mjesto.

I ponovo, kao i u Južnoj Koreji, Japan ima univerzalni sistem zdravstvene zaštite koji se zove Zakonski sistem zdravstvenog osiguranja (SHIS) gdje svako ko živi u Japanu duže od tri mjeseca mora se registrirati u okviru tog sistema. U Japanu je njihov zdravstveni sistem poznat po preventivnoj njezi, jer nude mnoge besplatne zdravstvene preglede i preglede za otkrivanje ranih znakova bolesti. Ovo je glavni razlog zašto Japan ima jednu od najviših stopa očekivanog životnog vijeka na svijetu, koja dostiže 90 godina.

Osim toga, kako bi se osiguralo da su svi pokriveni, zaposleni su pokriveni zdravstvenim osiguranjem zaposlenika, dok oni koji su nezaposleni, samozaposleni ili penzionisani potpadaju pod nacionalno zdravstveno osiguranje.

Možemo zaključiti da jedinstveni sistem koji neće dijeliti građane ni po kojem osno vlade u uređenje može osigurati funkcionalan sistem koji je dostupan svakome u zemlji.

Klix