Portal 072info

Kako su britanci ukrali Bosni bajramsku Baklavu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Baklava je tradicionalni kolač koji se priprema za muslimanski vjerski praznik Bajram. Nadaleko je poznata po specifičnom ukusu i sastojcima, ali države sa prostora Zapadnog Balkana kao ni BiH, nisu uspjele prepoznati šansu u plasiranju ovog proizvoda na svjetska tržišta.

Iako je bilo očekivati da će u BiH biti podignuta tvornica koja će proizvoditi baklavu za evropsko tržište, to se nije desilo. Britanska kompannija New Bakery investirala je pola milijuna eura da bi pokrenula najveću evropsku tvornicu za prizvodnju baklave, piše Trend&Innovation media servis novinske agencije Atrakcija. Britanci su vješto prepoznali kombinaciju jeftine radne snage u Hrvatskoj, iskorostili to što je postala dio EU i postali svjesni da će veliki dio proizvedenog prodati na tržištu Zapadnog Balkana a ostali dio izvesti na evropsko i arapsko tržište.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U BiH već postoje kompanije koje proizvode gotovu baklavu i plasiraju je na tržište, ali te kompanije očito nisu znale iskoristiti pravi moment i uvezati svoju proizvodnju sa novim momentom koji omogućuje izvoz iz Hrvatske u EU.

Uskoro, u BiH i ostalim zemljama Zapadnog Balkana jest će se – britanska baklava. Očito, pitanje je vremena kada ćemo početi jesti i njemačke ćevape ili talijanski burek.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novinska agencija Atrakcija

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME