Kako su institucije u RS trošile novac na službena vozila

skoda kodiaq 1

Dvadeset dana nakon što je početkom decembra 2019. godine javna ustanova za brigu o starijim licima u Doboju poništila tender za kredit od 150.000 KM za “finansiranje tekuće likvidnosti”, ova je ustanova raspisala tender za nabavku vozila čija je cijena 98.000 KM.

Prema podacima iz Baze službenih automobila u kojoj BIRN BiH prikuplja podatke o nabavkama svih službenih vozila tokom godine, ovaj automobil je jedan od najskupljih koje su institucije ili javne kompanije odnosno ustanove kupile tokom posljednje tri godine.

Tender Doma za starija lica u Doboju objavljen 26. decembra 2019. godine je zbog izuzetno preciznih specifikacija, poput dimenzija vozila, izdvojen u Bazi jer može ograničiti konkurenciju ili sugerisati na određenog proizvođača ili model autmobila. Praksa kojom se kroz tražene specifikacije može ukazivati na željeni automobil nisu dozvoljene Zakonom o javnim nabavkama, piše BIRN.

Dom za stara lica Doboj - undefined
Foto: Screenshot: Dom za stara lica Doboj

U tenderskoj dokumentaciji je, između ostalih, zahtijevano od ponuđača da osigura crno vozilo, DSG automatski mjenjač, kožni volan, aluminijske felge od 18 inča, hromirane ručke na vratima i zatamnjena stakla. Ponudu na ovaj vrijedan tender u konačnici je poslala samo jedna kompanija.

Iz Doma za starije su odgovorili da je automobil nabavljen za prevoz korisnika i da za nabavku nisu korištena kreditna sredstva. Potvrdili su da je kupljena Škoda Kodiaq, te da je konačna cijena automobila bila 97.991 KM. Osnovni paket ovog putničkog vozila, prema podacima na stranici Škoda.ba, košta 49.760 konvertibilnih maraka.

“Naša ustanova je udaljena od grada 20 km, na brdovitom terenu, pa je ovakvo vozilo bilo neophodno za svakodnevno funkcionisanje ustanove, u koje se svrhe i koristi”, pojasnili su iz Doma.

U svom odgovoru su naveli da ustanova ima još jedno vozilo – sanitetsko, koje je opremljeno za prevoz nepokretnih korisnika. Trenutno Dom ima 35 korisnika i 30 zaposlenih.

Cijena nabavljenog vozila Škoda Kodiaq čini gotovo petinu vrijednosti svih objavljenih tendera ove ustanove tokom 2019. godine.

Škoda Kodiaq - undefined
FOTO: Wikimedia Commons: Škoda Kodiaq

Urednik portala Pratimotendere.ba, specijalizovanog za praćenje javnih nabavki, Slobodan Golubović smatra da se radi o rasipanju javnog novca i da objašnjenje rukovodstva Doma za starija lica Doboj predstavlja uobičajeno pravdanje nabavke službenih automobila.

“Ovdje su očigledno najviše sporne dvije stvari, a to su cijena i samo jedna pristigla ponuda. Ukoliko se zna da se ovakav automobil, s nekom osnovnom opremom, može kupiti za oko 50.000 KM, pitanje je zašto rukovodstvo Doma rasipa javni novac”, kaže Golubović i dodaje kako samo jedna pristigla ponuda može ukazivati na dogovor ponuđača ili tehničke specifikacije koje odgovaraju samo jednom ponuđaču.

Iz kompanije “Autorad” iz Pelagićeva nisu željeli komentarisati ovu nabavku. Kompanija je tokom 2019. godine pobijedila na ukupno 11 tendera, čija je ukupna vrijednost veća od 600.000 KM. Četiri tendera od njih 11 su izdvojena zbog specifikacija kojima se može ograničiti konkurencija.

Polovina svih završenih tendera u 2019. godini imali su samo po jednu ponudu.

Institucije u Republici Srpskoj nabavljale najskuplje automobile

Institucije, javne kompanije i ustanove u BiH su tokom 2019. godine objavile više od 600 tendera, u kojima su se tražila 1.353 vozila svih vrsta, podaci su Baze službenih automobila BIRN-a BiH.

U Bazi se nalaze nabavke svih vrsta vozila svih javnih institucija i kompanija u BiH i uključuje i policijska, vatrogasna, vozila hitne pomoći te druge vrste vozila, a posebno se prate nabavke putničkih vozila. Ukupna vrijednost svih raspisanih tendera prelazi 77 miliona.

Više od trećine svih traženih automobila, njih 501, jesu putnička vozila, za koja je planirano izdvajanje od gotovo 18 miliona maraka, a u konačnici su završeni tenderi iznosili više od 14 miliona KM za 413 vozila. U odnosu na 2018. godinu, povećana je prosječna cijena kupovanih putničkih automobila i ona je u 2019. iznosila gotovo 35.000 KM.

Svih pet najskupljih putničkih automobila u 2019. godini nabavljeno je u Republici Srpskoj.

Infografika - undefined
Foto: Radiosarajevo.ba: Infografika

Najskuplje putničke automobile u 2019. nabavili su Općina Gradiška, o čemu je BIRN BiH ranije pisao, te Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), “Putevi Republike Srpske” i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a te Dom za starija lica u Doboju.

Izabrani ponuđač u tenderima dva ministarstva i “Puteva RS-a” bila je firma “Audi Centar Banja Luka”, iz koje nisu željeli dati komentar za priču BIRN-a BiH. U dva od tri tendera ova firma bila je jedini ponuđač.

MUP RS-a je nabavio automobil vrijednosti 118.085 KM bez PDV-a, “Putevi RS-a” su kupili putnički automobil koji je koštao 98.273 KM bez PDV-a, a entitetsko Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je nabavilo automobil od 85.384 bez PDV-a.

Iz “Puteva Republike Srpske” za BIRN BiH potvrdili da je nabavljen automobil Audi u tenderu čija konačna cijena s PDV-om doseže 114.979 KM. Dodali su kako je nabavka planirana i kako se koristi “shodno poslovnim potrebama i stalnim aktivnostima” prema planu poslovanja.

U ovoj javnoj kompaniji smatraju da je tender davao jednake mogućnosti svim ponuđačima iako je dužina vozila morala biti od 4.930 do 4.950 milimetara.

Tokom 2019. godine u BiH je za kupovinu 1.093 automobila potrošeno 54,7 miliona KM.

Službena vozila - undefined
Foto: Radiosarajevo.ba: Službena vozila

Više o ovome možete pročitati OVDJE.

Prethodni članakEMSC objavio ohrabrujuću vijest: “Nadamo se da naši prijatelji u Hrvatskoj…”
Sljedeći članakNakon tragedije u Posušju: Sve oči uprte u vještake iz Sarajeva koji će otkriti tačan uzrok smrti osmero mladih