w873 4


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Dešavanja uoči današnje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara, na kojoj će se birati novi gradonačelnik, i to nakon višegodišnje suverene vladavine HDZ-ovog Ljube Bešlića, mnoge je podsjetio na dešavanja iz 2004. godine.

Tada su Hrvati, nakon višednevnih pregovora, dobili gradonačelnika, i to zahvaljujući dogovoru SDA i HDZ-a.
Podjele unutar stranke

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić 2004. godine izabran je zahvaljujući podršci SDA, odnosno pritscima na vodstvo ove stranke u gradu na Neretvi, koji su vršili Bakir Izetbegović, aktuelni lider ove stranke, i Šefik Džaferović trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, „Dnevni list“ je još u decembru 2004. godine detaljno izvještavao o pregovorima za gradonačelnika Mostara.

U tekstu pod naslovom „Vijećnici SDA glasovat će za Ljubu Bešlića“, „Dnevni list je 8. decembra 2004. godine donio detalje sastanka održanog u sjedištu SDA u Mostaru, gdje je tada došlo do podjele unutar ove stranke.

Međutim, pritiskom Izetbegovića i Džaferovića tada su zanemareni interesi Bošnjaka, baš kao i mišljenja dijela članstva ove stranke Mostaru, pa je SDA podržala HDZ-ovog kandidata, odnosno Ljubu Bešlića za gradonačelnika.

Najatraktivniji gradski odjeli

Tadašnji pregovori HDZ-a i SDA doveli su do toga da gradonačelnik Mostara sve do danas bude Hrvat, a da Bošnjacima, kako je tada izvijestio ovaj list, kao kompenzacija pripadnu najatraktivniji gradski odjeli.

Međutim, zahvaljujući pritiscima Izetbegovića i Džaferovića, Hrvati su 15 godina suvereno upravljali Mostarom i gradskim budžetom.