Portal 072info

Kako su pripadnici “Balkanskog kartela” uhvaćeni sa tonom kokaina

5432496D 8EFF 41EA 905B C75D5527D4A4
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

akciji kodnog naziva Falkuša, temeljem inicijative hrvatske policije, na Kanarskom otočju zaplijenjena je gotovo tona kokaina, u uličnoj prodaji vrijednog preko 40 miliona eura, izvijestilo je u subotu Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Policija je izvijestila da je “u okviru svojih aktivnosti” prikupila inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni hrvatski državljani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Španski policajci uhapsili trojicu muškaraca iz Šibenika, a radi se o Zoltanu K. (42), Marku M. B. (27) i Filipu S. (24) koji su se nalazili na 15-metarskoj jedrilici “Majic” koja je plovila pod hrvatskom zastavom.

Više o cijeloj akciji za RTL Danas govorio je voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ovo kriminalističko istraživanje je trajalo otprilike osam mjeseci u saradnji s više država u Evropi i svijetu. Radi se o tri hrvatska državljana koji su s jedrilicom koja je registrirana u RH bila angažirana od balkanskog kartela da iz međunarodnih voda pri zapadnoj Africi prokrijumčare veliku količinu kokaina.

https://www.youtube.com/embed/TltZ80GUViI
U blizini zapadne Afrike uzeli su od drugog plovila kokain i imali su namjeru prokrijumčariti ga na jednu drugu poziciju. U tome ih je spriječila civilna garda kraljevine Španije, naše kolege i prijatelji koji su učestvovali u toj međunarodnoj operaciji”, rekao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Objasnio je i što je to balkanski kartel.

– Balkanski kartel je dinamička zločinačka organizacija u kojoj su pripadnici bivše države. Pretežno se radi o državljanima Crne Gore, Srbije, RH, BiH, Slovenije, a i još nekih država Jugoistočne Europe. Njihov temeljni biznis je krijumčarenje droga, pogotovo kokaina iz Južne Amerike za evropsko ilegalno narkotržište i s tim povezano pranje novca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovisno o količini posla, novca, tržištu, izvoru, angažiraju se kad govorimo o transportu, različiti oblici u ovom slučaju trebalo je angažirati skipere koji su trebali imati određeno znanje i iskustvo i hrabrost da u međunarodnim vodama Atlantskog okeana koje nije malo more preuzmu određenu količinu droge i prevezu je na drugu poziciju – objasnio je Rastović.

Otkrio je i kako su uspjeli uhapsiti i zaplijeniti ovolike količine kokaina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Radi se o intenzivnoj, svakodnevnoj komunikaciji međunarodnih policijskih snaga velikog broja država koje se zasniva na povjerenju. Morate imati svoje prijatelje i kolege iz mnogih svjetskih policija kad govorim iz perspektive RH i hrvatskih državljana koji su učestvovali u kriminalnim aktivnostima i to je svakodnevna komunikacija, pored sreće uspjeli u ovakvom jednom uhićenju i zapljeni – kazao je.

Rekao je i kako se na globalnoj razini širi potražnja za drogama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Radi se o globalnom trendu. Pored velike potražnje uzrokovanom promocijom trošenja svih vrsta droga, pa i kokaina, kao stila života, možemo primjetiti da respektabilna svjetska tijela koja se bave tom problematikom bilježe veliki porast proizvodnje kokaina u tri južnoameričke države – Peru, Bolivija, pogotovo Kolumbija gdje je proizvodnja u zadnjih par godina skočila 140 posto.

Po zadnjim podacima tijela za borbu protiv droga sa sjedištem u Beču, južnoameričke države proizvode više od 2.000 tona kokaina i velika količina završi na evropskom tržištu. Putevi su direktno iz Južne Amerike na ulazne luke u Europi koje se nalaze u Španiji, Belgiji ili Nizozemskoj. Krijumčari se i na drugi način, poštom, zračnim putem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da biste imali sve podatke, trebate imati podatke i od zdravstveno-socijalnog sistema i sustava istraživanja otpadnih voda. Krucijalna stvar nije toliko u količini zapljenjene droge već u skupljanju dokaza u takvoj međunarodnoj akciji i državnoodvjetničkoj suradnji jer bez toga nema ni zapljena ni respektabilnih dokaza.

Zatvaranjem tih nositelja organiziranog kriminala i ono što je najbitnije oduzimanje protupravne imovinske koristi od njih jer na takav način neće biti daljnje ilegalne dostave na tržište od istog kriminalnog udruženja, a mislim da hrvatska policija u saradnji s međunarodnim radi dobra kriminalistička istraživanja – zaključio je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)