Slovenija granica
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Slovenija je u značajnoj mjeri uspjela smanjiti prodor kineskih kompanija na svoje tržište, koje je prva brana Evropske unije pred ekonomskim naletom ove azijske države.

Priča o slovensko-kineskim ekonomskim odnosima dobila je na posebnoj dimenziji 2015. godine kada su mediji u Ljubljani objavili da su “Kinezi ozbiljno zainteresirani za izgradnju drugog kolosijeka željezničke pruge između Divače i Kopra”.

Prema pisanju slovenskih medija, četiri građevinska kineska diva ušla su u utrku, a sve se dešava pod kontrolom države. Prije godinu slovenski mediji su objavili kako Kina “posljednjih mjeseci intenzivirala diplomatske i druge aktivnosti kojima želi osigurati da se njeni građevinski giganti odaberu na tenderu za izgradnju drugog kolosijeka Divača-Koper”.

Kako bi se oduprla Kinezima, Vlada Slovenije uvela je u skladu sa smjernicama Evropske unije u interventno zakonodavstvo određene mjere, što je otežavalo ponuđačima iz Kine i drugih zemalja koje nisu članice EU da učestvuju na javnim tenderima.

Slovenska država tako sada može isključiti ponuđače iz trećih zemalja koji pobjeđuju konkurente s neuobičajeno niskim cijenama. Oni mogu provjeriti primaju li prikrivenu pomoć od svojih matičnih zemalja, koriste li nepoštenu poslovnu praksu i pridržavaju li se evropskih standarda u zaštiti okoliša i radnom pravu.

I konačno, posljednjih dana 2020. godine Državna komisija za reviziju odbila je je zahtjeve za reviziju koje su podnijeli Ginex International i China Gezhouba Group Company Limited, China Communications Construction Company Limited, China Railway u postupku pravne zaštite za dodjelu ugovora za glavne građevinske radove na drugom kolosijeku između Divače i Koper Group Group, China State Construction Engineering Corporation Limited. Državna komisija za reviziju odbacila je zahtjeve kao neosnovane.

Razlog za odbijanje kineskih ponuđača je zato što javni naručitelj ima mogućnost da “ograniči učešće ekonomskih operatera iz trećih zemalja koji nemaju sporazum o otvaranju tržišta javnih nabavki EU ili čija roba, usluge i radovi nisu obuhvaćeni takvim sporazumom. Ugovorno tijelo može odlučiti o bilo kojim ograničenjima za učešće ekonomskih operatera iz trećih zemalja. Državna revizorska komisija nije utvrdila navodne povrede od strane naručitelja u zaključku da Kina nije potpisnica Sporazuma o vladinim nabavkama WTO-a i nema sporazum s Republikom Slovenijom ili Europskom unijom da investitorima omogući pristup konkretne javne nabavke”.