Portal 072info

Kako su zenički hirurzi pacijenta spasili od sigurne smrti

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Tim vaskularnih hirurga Kantonalne bolnice u Zenici, koji je vodio primarijus doktor Harun Šestić, uspješno je izvršio rekonstruktivni zahvat. Iako sa životno ugrožavajućim ozljedama na glavi i vratu, pored ostalog, i zbog presijecanja glavne krvne žile, stručnost i znanje ovoga tima spasili su život 30-godišnjem pacijentu. Ne treba zaboraviti da upravo ova bolnica već nekoliko godina funkcionira uz minimalne uvjete i nedostatak opreme za rad.

Tridesetogodišnji Elmin Škaljo iz zeničkog naselja Mošćanica uspješno se oporavlja nakon teške povrede motornom pilom. Ljekari Urgentnog bloka Službe za anesteziju i reanimaciju te vaskularni hirurzi, nakon što je Elmin dovezen u besvjesnom stanju, suočili su se s velikim izazovom.

“Kod pacijenta je bila presječena lijeva strana vrata, s presječenim venskim, arterijskim i nervnim putem. Sve smo uspjeli rekonstruirati”, ističe doktor Šestić.

Elmin je devet dana nakon rekonstruktivnog zahvata otpušten iz bolnice, u kojoj ističu da je uspjeh ovog operativnog zahvata i zbrinjavanja bila satisfakcija za sve zaposlene.

U Kantonalnoj bolnici Zenica rade gotovo sve vrste operatvnih zahvata iz oblasti vaskularne hirurgije, ali su do sada imali samo jedan ovakav slučaj.

Stručnost i znanje ovog tima, kao i ostalih ljekara u bolnici, zasad su njihovo najjače oružje jer Kantonalna bolnica već nekoliko godina funkcionira na granici mogućeg, nerijetko i uz nedostatak minimalnih uvjeta i opreme primjerene vremenu. To je i razlog više što ovaj i slični poduhvati zaslužuju priznanje.

federalna.ba

Podijelite članak