Kako tinejdžeri mogu zaštititi svoje mentalno zdravlje tokom pandemije koronavirusa

Podijelite vijest

Biti tinejdžer je teško. A vanredne okolnosti i bolest izazvana koronavirusom (COVID-19) to čini još težim. Nakon zatvaranja škola i otkazivanja različitih događaja, mnogi tinejdžeri propuštaju neke od najvažnijih trenutaka svog mladalačkog života, uključujući i one svakodnevne, poput razgovora s prijateljima i pohađanja nastave.

Za tinejdžere koji se suočavaju sa životnim promjenama zbog izbijanja pandemije,
a koji se osjećaju anksiozno, izolovano i razočarano, iz UNICEF-a poručuju da nisu
sami. Autorica bestselera i mjesečne kolumne “New York Timesa”, doktorica Lisa Damour otkrila je nekoliko stvari koje adolescenti mogu učiniti kako bi vodili računa o sebi i svom mentalnom zdravlju.

1. Shvatite da je vaša anksioznost potpuno normalna

Ako se zbog zatvaranja škole i uznemirujućih naslova osjećate anksiozno, niste jedini. Zapravo, to je, tvrde psiholozi, prirodna reakcija.

“Psiholozi su odavno prepoznali anksioznost kao normalnu i zdravu funkciju koja nas upozorava na prijetnje i koja nam pomaže da djelujemo kako bismo se zaštitili. Anksioznost koju osjećate će vam pomoći da donesete odluke koje trenutno treba donijeti, kao što je odluka da ne provodite vrijeme s drugim ljudima ili u velikim grupama, da često perete ruke i ne dodirujete lice”, savjetuje Damour.

Iako je osjećaj anksioznosti u vezi s koronavirusom potpuno razumljiv, ona savjetuje da se koriste pouzdani izvori poput web-stranica UNICEF-a i Svjetske
zdravstvene organizacije.

Ako ste zabrinuti zbog toga što vam se javljaju simptomi, važno je, dodaje, da o tome razgovarate s roditeljima.

“Imajte na umu da je COVID-19, kao bolest koja nastaje infekcijom, uglavnom blaga, naročito kod djece i mladih ljudi. Veliki je broj djelotvornih mjera koje možemo preduzeti da zaštitimo sebe i druge i da osjećamo veći stepen kontrole nad okolnostima u kojima se nalazimo”, govori doktorica Damour.

2. Nađite nešto što će vam okupirati um

Postoji jedna stvar koja pomaže da se nosimo s ovom situacijom, kaže, Damour, a to je da nađemo nešto čime ćemo skrenuti svoje misli i čime ćemo se zanimati.

Lisa Damour Lisa Damour

Ona predlaže tinejdžerima da rade domaće zadatke, gledaju omiljeni film ili se
uvuku u krevet s nekom dobrom knjigom, kao neki od načina koji vode osjećaju
olakšanja i pronalaženju ravnoteže iz dana u dan.

3. Pronađite nove načine da se povežete sa svojim prijateljima

Ako želite da provodite vrijeme s prijateljima dok poštujete socijalno distanciranje, društveni mediji predstavljaju odličan način za povezivanje. Budite kreativni, pridružite se Tik-Tok izazovu, poput #safehands.

“Nikad ne bih potcjenjivala kreativnost tinejdžera. Moja je pretpostavka da će naći načine kako da se povežu jedni s drugima putem interneta i to na način koji se razlikuje od onih koje su koristili do sada”, kaže Damour.

Ipak, napominje da neometan i čest pristup ekranima ili društvenim medijima nije dobra ideja jer može pojačati osjećaj anksioznosti.

4. Fokusirajte se na sebe

Fokusiranost na sebe i pronalaženje načina da iskoristite dobijeno vrijeme predstavlja produktivan način da vodite računa o vašem mentalnom zdravlju.

5. Osjetite svoja osjećanja

Nemogućnost provođenja vremena s prijateljima, bavljenja hobijima ili prisustvovanja sportskim događajima može biti izuzetno razočaravajuće. Najbolji način da prevaziđete ovo razočaranje jeste, govori Damour, da dozvolite sebi da osjetite to razočarenje.

“Kada god govorimo o nekom bolnom osjećanju, jedini izlaz je da ga proživite. Samo naprijed i budite tužni! Ako se možete prepustiti takvom osjećanju, brže ćete početi da se osjećate bolje”, kaže.

6. Budite ljubazni prema sebi i drugima

Neki tinejdžeri se, u školama koje pohađaju, suočavaju s maltretiranjem i zlostavljanjem zbog koronavirusa. Najbolji način da se pozabavimo ovim
problemom jeste, smatra doktorica, da podstičemo one koji su svjedoci takvog nasilja da reaguju.

“Od djece i tinejdžera koji su izloženi takvom nasilju ne treba očekivati da se sami suprotstave nasilnicima. Umjesto toga, treba da ih ohrabrujemo da se za pomoć i podršku obraćaju prijateljima ili odraslima”, savjetuje Damour.

KLIX


Podijelite vijest