33 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Vrijeme je da razmotrite kako vježbanje i tjelesna kondicija mogu imati koristi ne samo za vaše zdravlje i dobar izgled nego i za vašu romantičnu vezu.

Pozitivan utjecaj

FIXGEHALT

Sve veći broj dokaza ukazuje na to da parovi koji vježbaju zajedno ostaju zajedno, kaže dr. sci. Lejla Šebić, najpoznatija bh. fitness trenerica.

– Zašto ne iskoristiti ruku vašeg partnera i pozvati ga da bude i vaš partner za vježbanje? Kada par vježba zajedno, sama vježba može imati pozitivan utjecaj na odnos – fizički i emocionalno. To znači da trening zapravo jača vezu i odličan je način da energizira vaš odnos. Bez obzira na to koliko dugo ste zajedno, kvalitetno provedeno vrijeme uvijek je premium – dodaje Šebić.

Osim zajedničkih izlazaka, odlazaka na večere ili gledanja filmova, dodaje ona, kvalitetno vrijeme zauzima potpuno novo značenje kada vježbate zajedno.

LIDER

– Prisustvo partnerice će vas dodatno motivirati da uradite više na treningu (ipak ćete htjeti impresionirati), a vježbanje će generirati endorfine koji će vas oboje dovesti u odlično raspoloženje i jedan potpuno novi, uzbudljiv način vezivanja. Vježbanje izaziva simptome fiziološkog uzbuđenja – znojne ruke, ubrzan puls, otežano disanje. Ovi simptomi isti su kao i kod uzbuđenja izazvanog zbog romantične privlačnosti i zaljubljenosti – govori Šebić.

Fizički izazov

Zanimljivo je da, ističe ona, ljudi mogu lako pogrešno protumačiti ove simptome i zamijeniti fizičko uzbuđivanje za romantičnu atrakciju. Ovo može doprinijeti da se vaša partnerica još više zaljubi u vas.

– Neka istraživanja pokazuju da se, nakon zajedničkog učestvovanja u uzbudljivom fizičkom izazovu ili sportskim aktivnostima, parovi osjećaju zadovoljnije svojim odnosima i više su zaljubljeni u svog partnera – ističe Šebić.

Nova dimenzija

Šebić kaže da, čak i ako se već osjećate kompetentno u obavljanju određene vježbe ili neke vrste treninga, dovođenje vašeg romantičnog partnera može biti fantastičan način da povećate energiju na treningu. Vježbanje u paru daje skroz novu dimenziju vašim treninzima, a usto poboljšavate i vašu emocionalnu vezu.