Kako to rade američki sudovi: Evo koliko godina zatvora prijeti ljudima koji su upali u Kongres

73 2

Sve je izglednije da će velik broj ljudi koji je učestvovao, poticao ili potpomogao juriš na zgradu američkog Kongresa u srijedu snositi ozbiljne posljedice.  

Brojni demonstranti koji su identificirani sa snimaka i fotografija već su izgubili svoja radna mjesta, ali tek ih čeka krivični progon koji bi mogao završiti sa zatvorskim kaznama od više desetljeća. Zastupnička mjesta mogli bi izgubiti i pojedini pripadnici zakonodavne vlasti ako prođe prijedlog zakona koji priprema zastupnica Kori Buš (Cori Bush).

Senatori i kongresnici

Prema novom bi zakonu kongresni Odbor za administraciju i Odbor za etiku trebali istražiti jesu li zastupnici koji su pokušali osporiti rezultate izbora prekršili zakletvu koju su položili pri preuzimanju dužnosti, u kojoj su se obvezali da će se pridržavati Ustava. 

Ako ih odbori proglase krivima, mogli bi biti izbačeni iz Kongresa. U pokušaju osporavanja izbora, koji je započeo prije nego što je gomila demonstranata krenula u juriš na zgradu Kongresa, učestvovalo je 12 republikanskih senatora i više od 100 zastupnika donjeg doma.

U protestima je učestvovalo i nekoliko republikanskih zastupnika u državnim zastupničkim domovima, koji su sada suočeni s masovnim peticijama u svojim matičnim državama u kojima se traže njihove ostavke. U Hjustinu (Houston) su održani veliki protesti u kojima se traži ostavka Teda Kruza (Cruz), senatora koji je predvodio pokušaj osporavanja izbora.

Građani koji su provalili u zgradu mogli bi dobiti i 20-godišnje zatvorske kazne za svoje ponašanje, djelomice i zahvaljujući predsjedniku Donaldu Trampu (Trump), koji je za vrijeme BLM protesta izdao izvršnu zapovijed prema kojoj se vandaliziranje državnih spomenika kažnjava s deset godina zatvora.

Otežavajuća okolnost

Napad u vrijeme proglašavanja rezultata izbora dodatna je otežavajuća okolnost. Vršitelj dužnosti državnog tužitelja Majkl Šervin (Michael Sherwin) jučer je naglasio da su sve pravne opcije još na stolu – uključujući i optužbe za zavjeru i pobunu protiv države.  

Do sada su podignute optužbe protiv 55 ljudi, od kojih je 15 za savezne zločine, a Šervin je najavio da će ih biti i još. Među optužbama su slučajevi provale, posjedovanja oružja i molotovljevih koktela te napada na savezne službenike.

Istražitelji će kao svjedoke intervjuirati i sve pripadnike policije koji su osiguravali zgradu te će podići optužbe i protiv policajaca za koje se utvrdi da su pomagali demonstrantima. Na društvenim mrežama još od srijede kruže snimke pojedinih policajaca koji su se odmaknuli i pustili demontranate da uđu, kao i onih koji su s demonstrantima snimali selfije.

Jutarnji.hr

Prethodni članakGrenel: Ova kriza je američki brend i vi slavite moć koja dolazi sa njom
Sljedeći članakCIK – Rok za podnošenje postizbornih finansijskih izvještaja 15. januar 2021.