Screenshot 11 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Našu zemlju zahvatio je toplotni val, a narednih dana prognozira se temperatura do 40 stepeni. Toplota nikom ne prija, pa svi želimo što brže i lakše rashladiti prostorije u kojima boravimo.

Mnogi prostor u kojem borave rashlađuju klimom, ali oni koji nemaju ugrađen klima-uređaj u svom domu ili pak brinu da će previše rashlađena prostorija utjecati na njihovo zdravlje mogu posegnuti i za alternativnim rješenjima.

Temperaturu u prostoru u kojem boravite svakako možete ublažiti tako što ćete izvesti nekoliko jednostavnih trikova poput zamračivanja, isključivanja električnih aparata ili uz pomoć ventilatora.

Spustite roletne

Zamračivanjem prostora roletinama spriječiti ćete ulazak sunčanih zraka u prostor te ćete na taj način smanjiti toplotu tokom dana.

Ako nemate roletne na prozorima, onda koristite zavjese u svijetlim bojama i držite ih navučenima preko prozora.

Koristite pamučne materijale

Pobrinite se da plahte u vašem domu budu 100 posto od pamuka. Pospremite saten i poliesterske plahte za hladnije noći i zamijenite ih pamučnom posteljinom. Pamučni materijal je prozračniji i ugodan je za kožu.

Trikovi s ventilatorom

Tokom toplih ljetnih dana mnogi prostor rashlađuju uz pomoć ventilatora. Mnogi ventilator koriste tako što ga okrenu prema mjestu gdje se oni nalaze. Međutim, bolji efekat rashlađivanja postići će se ako ventilator stavite ispred otvorenog prozora kako bi taj hladni zrak zaista cirkulirao.

Također, možete napraviti i tzv. ‘dvostruki vjetar’ u sobi, s kojim ćeš topli zrak izbaciti iz prostorije i pripustiti hladniji. Kao prvo, po danu zatvori sve prozore i vrata i spusti sve rolete. Preporučuje se da to radite noću, otvorite sve prozore i uz prozor stavi ventilator tako da je okrenut i puše prema van. Tako će se potjerati topao zrak van. Drugi ventilator stavi uz drugi prozor, ali ga okreni prema unutra da vrti hladniji zrak izvana prema unutrašnjosti.

Postoji još jedan trik kojim ćete ventilator bolje iskoristiti, tako što ćete staviti posudu s ledom ispred ventilatora koji puše prema unutra i tako napraviti sami “klimu”. Kad zrak prelazi preko leda, led ga hladi i vrti osvježavajuće hladniji zrak po sobi.

Isključite električne uređaje

Elektični uređaji dodatno zagrijavaju prostor, pa čak i obična sijalica. Stoga se preporučuje da isključite svjetlo, kako ne biste dodatno zagrijavali prostoriju. Također, isključite sve elektroničke uređaje i utikače iz utičnice. Mogu emitirati toplinu čak i ako nisu u upotrebi.

Sjedite ili ležite na podu

Da bi vam bilo ugodinije tokom toplih dana, preporučuje se da više vremena sjedite ili ležite na podu. Naime, vrući zrak diže se, a hladniji se zadržava na tlu. Stoga ako nikako ne podnosite vrućinu, a naročito tople noći spavajte na podu.