Kako uz pomoć kuhinjskih sastojaka očistiti zagorjele tave

4EDE892F 2FFF 4A65 A049 0AF9691B8150
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Korištenje previše toplote ili predugo udaljavanje od kuhinjskog šporeta dok kuhate može rezultirati zagorenom hranom, ali i zagorjelim tavama i šerpama u kojim kuhate. Ovakve mrlje se najčešće ne skidaju lako, ali uz pomoć sode bikarbone, limuna i aluminijske folije možete olakšati posao.

Najbolji načini čišćenja izgorjelih lonaca i tava obično uključuju dodatne kućanske sastojke ili sredstva za čišćenje koja mogu probiti masnoću i ukloniti zalijepljenu prljavštinu. Većina metoda također zahtijeva i popriličan trud, pa budite spremni na ribanje kako bi vaš lonac ili tava ponovo zablistali.

Također je važno napomenuti da bi se vaš pristup trebao razlikovati ovisno o materijalu vašeg posuđa. Tave od nehrđajućeg čelika mogu izdržati određenu količinu ribanja, ali abrazivne metode čišćenja mogu oštetiti vaše neprijanjajuće tave.

Uvijek prvo provjerite uputstva proizvođača za određene korake čišćenja jer se mogu razlikovati prema markama i pustite posudu da se ohladi prije nego je pokušate očistiti.

Kako očistiti izgorjele posude od nerđajućeg čelika

Postoje različite strategije koje možete koristiti za čišćenje izgorjelog posuđa od nehrđajućeg čelika. Jedna od najjednostavnijih metoda je korištenje nekog abrazivnog, kiselog sredstva za čišćenje iz lokalnog marketa koji olabavi izgorjelu hranu. Međutim to nije uvijek dovoljno.

Da biste očistili izgorjele posude od nehrđajućeg čelika koristeći osnovne sastojke za domaćinstvo, izvadite iz svoje ostave malo sode bikarbone i aluminijsku foliju.

Pospite 2-3 kašike sode bikarbone preko zagorenog područja i dodajte tek toliko vruće vode da se dobije pasta. Komad aluminijske folije izmrvite u kuglu i upotrijebite je da izribate zalijepljene ostatke. Operite u vrućoj vodi s deterdžentom kako biste isprali preostalo.

Pored sode bikarbone, možete isprobati i metod s limunom. Narežite 2-3 limuna i posložite ih u prljavu posudu. Stavite posudu na srednje jaku vatru i napunite je s dovoljno vode da jedva prekrije limune. Vodu sa limunom prokuhajte 5-8 minuta, a zatim maknite posudu s vatre.

Znat ćete da je posuda spremna za ribanje kada vidite čestice hrane kako plutaju na površini vode. Odbacite limune i ocijedite vodu. Isperite vrućom, čistom vodom i upotrijebite žicu ili četku za skidanje preostalih zalijepljenih ostataka hrane.

Čišćenje neprijanjajućih tava

Prilikom čišćenja izgorjelih tava na koje se ne lijepi hrana, pazite da ne koristite abrazivne alate, poput žice za ribanje ili čelične vune, koji bi mogli ogrebati ili na drugi način oštetiti površinu.

Blaga abrazivnost sode bikarbone trebala bi biti dovoljna da ukloni većinu zalijepljenih ostataka. Pospite sodu bikarbonu po opečenom području i dodajte malu količinu vode da se dobije tanka pasta.

Ostavite posudu da odstoji preko noći, a zatim nježno istrljajte spužvom. Isperite i operite vodom i deterdžentom.

Također, preporučuje se kombinacija sode bikarbone i sirćeta, a postupak ostaje isti.

GODISNJICA
MARKETING