KAKO VAM LAŽU Ovih deset namirnica potpuno sigurno možete koristiti i nakon što im istekne rok

Svi smo barem jednom pomirišali hranu da bi provjerili da li se pokvarila, ali ponekad je zaista teško odrediti da li se pokvarila nakon isteka roka trajanja.

Bilo se radilo o čokoladi koja je dobila bjelkasti premaz ili o kruhu za koji je malčice uhvatila plijesan, ponekad je teško odrediti da li je to u redu pojesti ili treba završiti u kanti za smeće.

Dan Cluderay iz engleskog Nottinghamshirea, koji vodi Approved Food, pojavio se u utorak navečer na ITV-u 1 u emisiji Bargain Fever Britain i objasnio kako prodaje svoje jeftine proizvode zaposlenim majkama i lovcima na povoljne cijene.

Ovaj 40-godišnjak kaže da je tajna njegovog uspjeha u tome što prodaje kvalitetnu hranu po cijenama koji majkama uštedi oko 60 funti u odnosu na sličnu ponudu u ostalim supermarketima.

On je rekao da postoji velika razlika u oznakama na proizvodima “vrijedi do” i “najbolje upotrijebiti do”.

“Oznake ‘vrijedi do’ na proizvodima dio su moderne distribucije hrane, a supermarketi vole promicati koncept ‘tjedne kupovine’. Ali, ključno je razlikovati proizvode s oznakom ‘vrijedi do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’. Kod oznake ‘najbolje upotrijebiti do’ ne znači da će se hrana pokvariti ako je rok prošao predviđeni datum, već da će hrana izgubiti na kvaliteti. Dakle, ona neće biti štetna, nego bi mogla izgubiti na svom okusu i teksturi”, objašnjava Joanna Blythmann, koja se bavi istraživačkim novinarstvom s posebnim naglaskom na hranu.

Ponekad te oznake znaju zbuniti kupce. Ali uz silne savjete sa svih strana, kako znati što je sigurno za jesti.

“Hrana koja je jako slana, na primjer, ona je općenito sigurna za jelo. Dobar primjer za to su kiseli krastavci, koji su zato što su očuvani u octu u staklenci, jako sigurni za uporabu i nakon isteka roka trajanja”, dodaje Blythmann.

“Isto pravilo vrijedi i za slatku hranu kao što je med ili pekmez. Velike količine šećera obično su kvalitetna metoda za očuvanje hrane, što je razlog zašto se proizvodi poput voćnih kolača ili pudinga mogu jesti i daleko nakon isteka datuma na proizvodu”, objašnjava Blythmann.

Ono što je iznenađujuće, je što u tu skupinu namirnica koje se mogu konzumirati i nakon isteka valjanosti spadaju i jaja.

“Ona se mogu koristiti za tortu ili dobro termički obrađena u drugim oblicima, iako se ne smiju jesti na kajganu, pržena ili meko kuhana ako su predugo stajala”, govori Blythmann i upozorava:

“Ni pod kojim okolnostima nemojte jesti meso nakon isteka roka trajanja. Perad i svinjetina su najveći izvori trovanja hranom u Velikoj Britaniji”.

Deset namirnica koje možete konzumirati i nakon isteka roka trajanja:

Mlijeko: Pasterizirano mlijeko izdržat će 50% vremena dulje ako ga držite na niskoj temperaturi. Pokušajte mlijeko držati u stražnjem dijelu frižidera, a ne u vratima. Ako se pak mlijeko zakiselilo, pokušajte od njega napraviti palačinke.

Jaja: Prema izvješću znanstvenice Dane Gunders koja se bavi istraživanjem hrane jaja mogu trajati između tri i pet tjedana. Ali mora ih se čuvati na temperaturi ispod 5 stupnjeva Celzijusevih, budući to sprječava potencijalni rast salmonele.

Hrana s puno šećera: Bilo kakva hrana s velikom količinom šećera poput pekzema i meda je sigurna za konzumaciju.

Njemački kiseli kupus i korejski kimchi: Sigurna hrana budući se čuva soljenjem, isušivanjem ili jakim začinjavanjem.

Čips: Iako je možda omekšao, čips je jako siguran zbog velike količine soli.

Kolači: Poput čipsa, kolači su jako sigurno i dugo nakon isteka datuma. Ako su malo premekani ili mlohavi, samo ih nakratko stavite u pećnicu.

Suha tjestenina: Suha tjestenina ako se pravilno skladišti može stajati dovijeka.

Kruh: Držite ga u zamrzivaču i trajat će vječno. Samo pazite da uklonite pljesnive dijelove ako ih primjetite.

Hrana u limenkama: Produljite joj dodatno vijek trajanja tako da ju držite na hladnom i mračnom mjestu.

Salata: Sve dok salata nije popljesnivila možete ju oživiti u ledeno hladnoj vodi.

Čokolada: Čokolada može trajati jako dugo vremena. Izloženost zraku omogućava stvaranje bijelog premaza. To je mast koja topljenjem izbija na vrh.