KAKO VAS VARAJU: Znate li šta vam se zaista nalazi u šoljici kafe?

Možda obožavate dan započeti šoljom kafe, no dok uživate u poznatom okusu, jeste li se ikad zapitali šta se stvarno nalazi u kafi? Najnovija istraživanja upućuju na to da, zbog nestašice kafe, proizvođači sve češće u kafu dodaju najrazličitije dodatke te time varaju kupce.

Kako bi nadoknadili manjak kafe, dovitljivi proizvođači u kafu su počeli stavljati nevjerovatne dodatke, prenosi Yahoo Food. Zbog nestašice kafe, u šolji vam tako nerijetko završi mljeveno drvo, ljuske, cijela bobica kafe te čak i grudice zemlje.

Naime, jednom kada ih se prepeče i samelje, ti dodaci jako nalikuju na kafu te je zbog toga vrlo teško razlikovati šta je kafa, a što ti nepoželjni dodaci. A još više zabrinjava činjenica da prosječni potrošači kafe ne mogu razlikovati okus kafe i dodataka.

Drugi dodaci koji se nerijetko nađu u kafi su pšenica, soja i kukuruz, čije je okuse još teže razlikovati. Nerijetko se u kafi nađe i smeđi šećer te bobice acai. ‘Kukuruz se vrlo često koristi jer je slatkog okusa, a potrošači ga jednostavno ne osjete. Upravo zbog toga, nužna je metoda kojom bi se lako moglo otkriti je li određena kafa čista’, rekla je Suzana Lucy Nixdorf za Yahoo Food.

Već je sama razvila takvu metodu koja se oslanja na statističke alate i laboratorijske tehnike te u 95 posto slučajeva može otkriti je li određena kafa čista. Ta će metoda biti predstavljena na godišnjem sastanku Američkog hemijskog društva u San Franciscu. ‘Nadam se da će ova metoda primjenjivati u industriji kafe te izbjegavati razna punila’. kazala je.

Copy

Tportal.hr

Prethodni članakHrvatska policija bez milosti, turiste vrebaju i naplaćuju im ogromne kazne
Sljedeći članakMonstrum iz okoline Dubrovnika unakazio suprugu: Nožem joj odsjekao nos i brutalno pretukao