Kako Viber zarađuje na vašim pozivima i porukama

Viber je jedna od najpopularnijih aplikacija za pametne telefone na svijetu. Nudi besplatne pozive i poruke – što je sasvim dovoljno da bude toliko popularan.

Brojka od 400 i više miliona korisnika u 193 zemlje dovoljno govori.

Ono što se postavlja kao pitanje jeste kako onda Viber zarađuje novac, odnosno da li je profitabilan.

Kratki odgovor: Ne.

Viber je na tržištu više od pet godina, a 2013. godine preuzela ga je kineska kompanija Rakuten, koji je originalnim vlasnicima platila 900 miliona.

Duži odgovor: Na dan kada je Rakuten preuzeo Viber, njihove dionice su pale za 9,5% štp je najviše u 4 godine. Dokumenti koje je Rakuten iznio kasnije su pokazali da je Viber ostvario prihoda 1.5 miliona dolara i neto gubitak od 29.5 miliona dolara u 2013.godini i 14.7 miliona dolara u 2012.

Naravno mi smo zahvalni Viberu što je aplikacija besplatna sasvim je očito da je tadašnja stuktura neadekvatna i da zahtjeva reorganiziranje ako Rakuten želi da opravda 900 miliona dolara koje je uložio.

Ono od čega Viber suštinki živi jesu Viber stickeri, koji se plaćaju, Viber igrice koje se također naplaćuju te Viber out pozivi..

Viber out je ništa drugo, nego zvanje kao putem telefona, ali preko interneta i dosta jeftinije. To važi za one koje zovete a koji nemaju Viber, ili hoćete da zovete fiksni telefon tj mobilni.

Isto kao na Skype što postoji ta opcija, napunite kredit i zovete van viber mreže.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE