Kako za samo tri mjeseca možete naučiti strani jezik

ucenje

BENNY LEWIS govori šest jezika i autor je knjige ”Fluent in 3 Months: How Anyone at Any Age Can Learn to Speak Any Language from Anywhere in the World.”

Naslov govori sve, Benny vjeruje kako uz pravi pristup i dovoljno vježbe svako može naučiti strani jezik u tri mjeseca, piše Business Insider.  Ovo su njegovi savjeti koji će vam pomoći da u tome uspijete.

1. Govorite naglas stranim jezikom od prvog dana.

Početnici se ne trebaju bojati da će nešto pogrešno izgovoriti ili kako će loše zvučati. Najvažnije je da odmah počnu govoriti naglas.

Copy

2. Prvo naučite praktične fraze.

Prvo naučite jednostavne fraze s kojima ćete moći komunicirati o osnovnim potrebama. “WC gdje” možda ne zvuči elokventno, ali je razumljivo i kasnije će vam pomoći će vam u svladavanju pravilnih rečenica.

3. Zaboravite učenje tačne gramatike.

Ovaj savjet vezan je uz prethodni. U početku nije bitno da pravilno koristite gramatiku stranog jezika jer će ta pravila kasnije biti usvojena.

4. Vježbajte jezik s izvornim govornikom preko Skypea.

Lewis tvrdi kako su internet i Skype jedan od najboljih alata za učenje. Korišćenjem ovih besplatnih usluga izvorni govornik engleskog jezika iz SAD.a može razgovarati izvornim govornikom bilo kojeg stranog jezika na svijetu.

U potpunosti uronite su strani jezik slušajući lokalne radijske postaje koje ga koriste u svom programu. Lewis za to preporučuje “TuneIn”, online bazu radijskih stanica širom svijeta.

6. Vježbajte jednominutni uvod o sebi.

Uz pomoć izvornog govornika napišite i naučite jednominutni uvod o sebi. Ovo je brzi način učenja jednostavnog vokabulara i fraza.

7. Izbjegavajte generičke tečajeve.

S obzirom da je u početnoj fazi učenja najbitniji personalizovani feedback, Lewis ne preporučuje upisivanje generičkih tečajeva stranih jezika koji previše generaliziraju i ne pomažu početniku. Umjesto toga na internetu možete potražiti besplatne alate za učenje kao što su “Duolingo” i “italiki”.

8. Spremno odvojite puno vremena za vježbanje.

Ljudi koji su voljni učiti jezik svakodnevno u nekoliko mjeseci mogu dosegnuti zavidnu nivo znanja.

9. Ne težite savršenstvu.

Početnici često naiđu na probleme jer odmah žele dosegnuti fazu savršenog znanja i razočaraju se kad u tome ne uspiju. Ne pokušavajte biti savršeni i neka vam greške ne predstavljaju neugodu.

index.hr

Prethodni članakNevjerovatna priča o beskućniku koji je riskirao svoj život da bi spasio potpunu neznanku
Sljedeći članakVIDEO: Juventus majstorijom Pirla uzeo sva tri boda, Fiorentina do nove pobjede