Kako zadržati Coco u ormaru prateći 10 jednostavnih savjeta!

Kako zadržati Coco u ormaru prateći 10 jednostavnih savjeta!

cocoDa li ste se ikada pitali šta je Coco zaista smatrala elegancijom?

Coco Chanel je rekla: "Jednostavnost je ključ elegancije." Prateći svoju ideologiju jednostavnosti ona je oblikovala visoku modu i uspjela da nađe rješenje koje spaja luksuz, udobnost i na kraju eleganciju.

Evo odgovora na pitanje kako zadržati Coco u ormaru prateći 10 jednostavnih savjeta.

1. „Luksuz mora biti udoban, inače nije luksuz“
– Svaki Chanelov odjevni predmet je šiven od ugodnih materijala koji su skrojeni tako da ne ometaju prirodno kretanje tijela. Poznato je da je Coco unutar chanelovskih sakoa ušivala lančić u rubove kako bi sako imao prirodan pad niz tijelo. Udobnost njenih klijenata joj je bila najbitnija.

2. „Hlače čine ženu slobodnom“
– U vrijeme kada je duga suknja od metara i metara materijala bila ultimativni odjevni premet svih žena, Coco je obukla hlače jer, jednostavno je željela jahati na konju kao muškarci te sjediti udobno. Danju bi hlače kombinovala uz džempere, a za veče je birala hlače širokih nogavica.

3. „Savršena suknja bi trebala da pokrije koljena“
– Ženska koljena, odnosno generalno koljena, bilo muška bilo ženska, nisu lijepa i Coco je smatrala da ih trebamo sakriti ispod odjeće. Tako je i dizajnirala uske suknje dužine do ispod koljena, koje su i danas sinonim za žensku eleganciju.

4. „Little Black Dress “
– Željela je napraviti haljinu koja će biti jednako nosiva i po danu i naveče, koja će istovremeno biti seksipilna, te koja će izgledati drukčije uz svaki novi nakit koji kombinuje uz nju. I tako je LBD (little black dress) predstavljena 1926.

5. „Kombinacija muških i ženskih elemenata“
– Dvadesetih godina prošlog vijeka imidž djevojčice sa bob frizurom, dječačkom figurom i iskrama u očima je bio veoma popularan. Takav izgled je i inspirirao Coco da dizajnira ‘mušku odjeću za žene’. Jednostavno je Boy Chapel-ove džempere i kapute Vojvode od Westminstera adaptirala za svoju figuru.

6. „Jakne bi trebale biti mekane“
– 1925.te godine Coco je dizajnirala svoju prvu jaknu. Bila je mekana i nije ometala prirodno kretanje tijela, za razliku od krutih i ukočenih ženskih jakni koje su se do tada pravile.

7. „Pazite sa modnim detaljima“
– Mademoiselle je voljela nakiti i modne dodatke sa dozom suzdržanosti. Neka vrsta modne legende kaže da su rijetki oni koji su Coco vidjeli bez bisera oko vrata ili kombinacije rubina, smaragda i ostalog dragog kamenja. Hrabro je kombinirala bižuteriju sa skupim nakitom i po tome se takođe odvajala od ostalih dama. Također je poznato da je rado nosila šešire.

8. „Elegantne cipele dolaze u dvije boje“
– Budući da je Coco obožavala kombinaciju bijele i crne, nije bilo iznenađenja kada je predstavila svoje slavne crno-bijele sandale. Smatrala je da su u njima žene seksipilnije i da im stopala izgledaju manja.

9. „Torba sa lancem za rame je najbolja torba“
– Jednostavno zato jer vam ostavlja ruke slobodnima. Crna „punjena“ torba sa lancem za rame, danas svima poznata kao Chanel 2.55 torba poznata je kao jedan od najklasičnijih i najljepših modela na svijetu.

10. „Parfem je važan koliko i odjeća“
– Izjave Coco Chanel da žena koja ne nosi parfem nema budućnosti, kao i ona da žena treba nanositi parfem na mjesta na kojima želi da bude ljubljena su bezvremenske. 1922.te Coco je tražila da joj prema upustvima kreiraju različite vrste parfema i da joj donesu uzorke. Najviše joj se svidio uzorak broj 5 (No.5), ‘pretočila’ ga je kako je i rekla, u kockastu muškobanjastu bočicu. Ovaj parfem se danas smatra najpopularnijim parfemom na svijetu.

Dina Mujaković

072info | infobar

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica