Kako zaštititi domaći proizvod?

krave 750x422 1

Kako spasiti domaću poljoprivrednu proizvodnju, kako riješiti pitanje uvoza mesa iz EU, a ne rizikovati dodatne sankcije po BiH? Pitanja su koja su polarizovala entitetska poljoprivredna udruženja, a saglasnosti nema ni u Vijeću ministara. Ministri iz Republike Srpske ne isključuju mogućnost neusvajanja i blokade budžeta BiH za ovu godinu, ukoliko se ne uvedu carine na uvoz svinjskog i goveđeg mesa iz EU.

Krave koje vidite u prilogu su po pasmini simentalke, po rođenju iz EU, sa pasošima koji potvrđuju porijeklo, ali bez mogućnosti povratka u EU sa bosanske zemlje. Razlog nedovoljna zaštita domaćeg proizvoda.

Svi poljoprivrednici pravi proizvođači imaju identičan problem, a to je da svoje proizvode ne mogu plasirati na tržište, odnosno mogu ih plasirati, ako će se uklopiti u neku nekorektnu utakmicu tržišnu koju oni ne diktiraju, u kojoj na kraju ne mogu pobijediti“, istakao je Muris Mujanović, poljoprivredni proizvođač.

Kao zaštita ponuđena je opcija uvođenja carina na uvoz svinjskog i goveđeg mesa iz EU. Zvaničnici iz Federacije smatraju da je to udar na SSP i bolje pozicioniranje susjedne Srbije, a ministri iz RS tvrde time štitimo domaću proizvodnju.

Zašto nemamo saglasnost u Savjetu ministara u skladu sa SSP-om i kažemo da sadašnja primjena SSP- a ima posljedice koje su vidljive za privredu BiH. Ja za to nemam saglasnost kolega u Savjetu ministara“, naveo je Staša Košarac, MVEO BiH.

U slučaju prijedloga Odluke za uvođenje carina za određene proizvode porijeklom iz EU nisu vođene konsultacije sa EU. Konsultacije nisu inicirane ni nakon što je prijedlog za donošenje odluke postao javan i pristigle prve reakcije iz EU“, kazala je Bisera Turković, MVP BiH.

Politička neslaganja prelila su se i na nevladin sektor. Poljoprivredna udruženja sličnih su stavova zvaničnika eniteta iz kojih dolaze.

Mi iz Federacije tražimo da se kompletan paket uvedu prelevmani i zemlje CEFTE i SSP. Znači zemlje iz okruženja i EU, a ne na način kako to ministar predlaže i taj dio tamo iz RS da to ide samo iz EU. Ja ne želim, neću da čujem uopšte da neko neće da kvari odnose sa Srbijom zarad prelevmana i carina. Evo ja neću sa EU da kvarim odnose“, istakao je Nedžad Bićo, Udruženje poljoprivrednika FBiH.

To su ljudi koji ne znaju ništa, ne razmišljaju svoju glavom, koji rade kako im drugi kažu, kako im uvozni lobi kaže i mi s nijma nemamo šta razgovarati. Oni ne znaju da čitava Evropa ima prelevmane samo BiH nema“, poručio je Vladimir Usorac, Udruženje poljoprivrednika RS.

Iz VTK BiH upozoravaju da je ovo tek jedan u nizu problema, a analitičari naglašavaju da BiH i sa zemljama okruženja ima vanjskotrgovinski deficit.

Mislim da će nadležne institucije dobro morati povesti računa o ovom problemu, zapravo, on je samo jedan u nizu problema gdje mi trebamo strateški opredijeliti i naše proizvođače i naša tržišta i sve procedure koje prate izvoz“, rekao je Ahmet Egrlić, VTK BiH.

O ekonomskoj politici moglo bi se pričati nekoliko sati, ona je u ostalom ne entitetima, samo spoljna ta politika je nešto na državnom nivou, ali i to entiteti mogu blokirati u svako doba“, naglasila je Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Daleko od političke borbe traje borba poljoprivrednika za očuvanje vlastite egzistencije, ističe naš sagovornik s početka priče. Naglašava poljoprivredna proizvodnja u zadnjih sedam godina smanjena je tri i po puta, a broj poljoprivrednih proizvođača smanjio se pet i više puta.

Poljoprivrednici su jednostavno u situaciji da gase proizvodnju i da napuštaju ovu zemlju. N1: Hoćete li vi ostati? “Ja ću se boriti do zadnjeg. Nisam ni za sebe veliki optimista, ja imam veliku volju, volim ovaj posao, volim ovu zemlju, ali bilo gdje drugo na svijetu da ga radim bio bih više cijenjen i bolje plaćen, ali za sada sam vezan ovdje. Borit ću se do zadnjeg”.