Screenshot 1 84
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Nevrijeme koje je protutnjalo Opštinom Milići pričinilo je višemilionsku štetu. Iako je najavljeno formiranje Komisije za procjenu, za poljoprivrednike ovog kraja sezona je već propala. Provjeravali smo, kako zaštititi usjeve od vrućina i nevremena, i kakav rod je moguće očekivati?

Malinjaci opustošeni, oštećeni automobili i putna infrastruktura epilog su nevremena u Milićima. Poljoprivrednici su ogorčeni. Tvrde da se šteta mogla bar ublažiti, ali da protivgradna zaštita nije reagovala, jer za to nije imala dozvolu. Komsije za procjenu štete su već na terenu.

“Šteta u pojedinim djelovima opštine je stoprocentna, negdje nešto manja. Mi smo rano jutros formirali komisije, info liniju gdje poljoprivrednici prijavljuju štete, komisije su na terenu”, kaže Marko Savić, načelnik Opštine Milići.

Dok u Milićima zbrajaju štetu, u Semberiji se pribojavaju suše. Bez sistema za navodnjavanje ne vrijedi se baviti poljoprivrednom proizvodnjom, kažu u poljoprivrednoj zadruzi “Povrtlarstvo”.

“Biće problem sa lubenicom, paprikama je oslabila cijena na tržištu, očekujemo za 15 dana da krene izvoz”, ističe Mićo Živić iz Poljoprivredne zadruge “Povrtlarstvo”, Crnjelovo.

Zbog visokih temperatura i velikih vrućina udruženje povrtlara Republike Srpske obratilo se i resornom ministarstvu. Oni su zatražili od ministra poljoprivrede da obiđe parcele i pored vrućina, pomognu i u odstrelu divljači koja pravi veliki problem i pričinjava velike štete na usjevima, posebno povrća.

“Zasjenjivati plastenike i zalivati. Najbolje kad su ovako ekstremno visoke temperature zalivati u jutarnjim časovima dok je zemlja hladnija. Ono ostalo sve, nije do nas”, navodi agronomkinja Gordana Gajić.

Visoke temperature do sada su pogodovale povrću i voću, ali nijedan ekstrem nije dobar, kažu iskusni poljoprivrednici.

“U principu zadovoljni smo, solidna je sezona. Vidjećemo šta i kako, pa idemo dalje”, kaže poljoprivrednik Đorđe Vakčić.

Dobra vijest je da visoke temperature ne utiču na ovogodišnji rod pšenice i ječma, čija je žetva u toku.

“Na parcelama gdje su poljoprivredni proizvodjači primijenili punu agrotehniku možemo očekivati dobre prinose, sve to zavisi od perioda koji će potrajati”, ističe Radmila Nešković iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

I pored sprovođenja svih preventivnih zaštitnih mjera, fabrike pod otvorenim nebom, kako poljoprivrednici često zovu svoje njive, nose veliki rizik, jer na kraju, sve zavisi od vremenskih prilika. Zbog toga se sve više njih odlučuje za osiguranje usjeva.