Portal 072info

Kako Zmajevi do Rusije | BiH i Grčka vode mrtvu utrku za baraž, a evo kako Džeko i društvo mogu na Mundijal

Još dva kola preostala su do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras se pobjedom nad Gibraltarom od 4:0 ponovo vratila na drugo mjesto u grupi.

Lider naše grupe H Belgija ima 22 boda i već su osigurali direktan plasman u Rusiju. “Crveni đavoli” su trijumfom nad Grčkom pomogli i Zmajevima, koji sada imaju 14 bodova i nalaze se na mjestu koje vodi u baraž.

Dvije pobjede

Grčka je treća sa 13 bodova , a u igri za baraž još se nalazi Kipar, koji kao četvrti ima 10 bodova.

Peta je Estonija sa osam bodova, koja je u posljednja dva meča odigrala sjajno (uzelča četiri boda), ali su se kasno uključili u borbu za Mundijal.

Osim Grčke i BiH, pa donekle i Kipar ima svoju računicu za plasman u baraž, jer za BiH zaostaje četiri boda.

Belgija kući i Estonija u gostima raspored su do kraja kvalifikacija za Bosnu i Hercegovinu. Da ne bismo gledali na duel između Kipra i Grčke, potrebno je da uzmemo svih šest bodova. Tada bismo se osigurali drugo mjesto.

Sa četiri boda (bod protiv Belgije i pobjeda na Estonijom), bit će nam potrebno da Kipar i Grčka remiziraju u narednom meču, jer bismo tada ostali na bodom prednosti u odnosu na Grčku. Pobjedom u Talinu, Zmajevi bi opet bili sigurno drugi.

Dva i manje bodova, neće biti dovoljni. Iako i dva boda u jednoj računici mogu biti dovoljna, ali o tome nećemo ni razmišljati.

Mrtva utrka

Kipar u gostima i Gibraltar kući raspored su za Grčku, dok Kipar igra protiv Grčke kući i s Belgija u gostima.

Bosna i Hercegovina i Grčka praktično imaju isti raspored.

Čeka nas mrtva utrka Grčke i BiH za baraž, i ako Zmajevi budu pravi, 7. oktobra (Belgija) i 10. oktobra (Estonija) na mečeve naših ostalih rivala u borbi za drugo mjesto nećemo ni računati.

Uglavnom, sve je u nogama Edina Džeke, Miralema Pjanića, Vedad Ibiševića…

Avaz.ba

Podijelite članak