Kakva je procedura ako izgubite ili vam ukradu lične dokumente?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ako ste se ikada našli u situaciji da ste izgubili lične dokumente ili su vam iste ukrali, procedura koja slijedi u tekstu bit će vam itekako poznata. Za one koji se tek susreću s ovim problemom, ovo će biti “ohrabrenje.”

Vađenje ličnih dokumenata u Sarajevu, nije nimalo jednostavno proces. Ukoliko su vam ”papiri” ukradeni, prvo ćete se suočiti s pripadnicima policije, njima ćete na licu mjesta morati opisati sliku kompletnog događaja. To neće biti dovoljno, jer ćete podrobnije objašnjenje morati “ostaviti” u prostorijama Policijske uprave u općini u kojoj se nemili događaj desio. Pitat će vas i boju privjeska na kojem su se nalazili ukradeni ključevi, ali i boju postave u torbi, piše Radiosarajevo.ba

Po potvrdu o izgubljenim dokumentima dolazite tek nakon dva dana, uz savjet da ne pokrećete proceduru izdavanja novih dokumenata, jer postoji mogućnost da neko pronađe izgubljeno.

Iz policije dobijete instrukciju da ukradenu/izgubljenu vozačku dozvolu prijavite u Službeni list, ali kada dođete u prostorije, službenik vam kaže “da su vas poslali po ćevape”, jer prvo trebate u u administraciju za izdavanje ličnih dokumenata (CIPS). Već ovdje vam je upitnik iznad glave.

U CIPS-u će vam izdati dvije potvrde (za ličnu kartu i vozačku dozvolu), a onda vas ponovo čeka ljubazni gospodin u Službenom listu i taksa od 3 KM. S dobijenom ”žutom” potvrdom i prethodne tri (iz CIPS-a i policije), idete u Odjeljenje za administraciju koje vam također izdaje potvrdu, ali tek nakon 15 dana. Već ste se odlučili da vam treba godišnji odmor da biste ponovo imali onaj dokument sa slikom koju ste ponosno pokazivali (jer ste baš super “ispali.”)

Do sada ste prestali brojati potvrde koju sam vam izdate, a čeka vas i ponovo posjeta CIPS-u, dvije uplate od 18 KM (lična karta) i 60 KM (vozačka dozvola), te ponovo slikanje. Kada ste već iskoristili pola godišnjeg odmora, prešli grad nekoliko puta uzduž i poprijeko, upitnik postaje veći jer vam kažu da po dokumente dolazite tek za 20 dana.

Službeno lice Ministarstva unutrašnjih poslova KS dalo nam je nekoliko smjernica i pojasnilo proceduru izdavanja, sada već, nevažećih dokumenata:

“Zahtjev za izdavanje lične karte podnosi se organizacionim jedinicama koje djeluju u sastavu MUP-a KS, a u čijoj nadležnosti je izdavanje ovih ličnih isprava. Cijela procedura vrši se prema prebivalištu podnosioca zahtjeva, odnosno po mjestu boravišta za raseljena lica”, kaže naš sagovornik.

Također dodaje: “Imali smo do sada nekolicinu građana koji su se žalili na proceduru, odnosno na cijeli proces koji je dosta komplikovan. Mislim da bi određena uputstva za građane umnogome olakšala vađenje novih dokumenata”.

bh-index.com

GODISNJICA
MARKETING